In onze gemeente kun je gezond en veilig opgroeien en zo gezond mogelijk oud worden. Investeren in de jeugd zien wij als een investering in de toekomst. Dit bereiken we door een gunstig opvoedklimaat te scheppen waar goed onderwijs bereikbaar en passend is, verschillende activiteiten voor kinderen worden georganiseerd, het gezin centraal staat en zorg dichtbij geregeld is. We willen dat inwoners meedoen in de samenleving door het hebben van (vrijwilligers)werk of het volgen van onderwijs, studie en opleiding. We gaan daarbij uit van de eigen kracht van onze inwoners, waarbij de gemeente inspringt als het niet zelfstandig lukt. Onze ouderen worden in staat gesteld voor zichzelf te zorgen en een sociaal netwerk op te bouwen en te behouden. Inwoners zijn betrokken bij hun omgeving en kijken naar elkaar om.
Bij hulp, ondersteuning en zorg ligt de nadruk op preventie. Voorkomen is immers beter dan genezen. We richten onze zorg en ondersteuning zoveel mogelijk in dat er sprake kan zijn van vroegsignalering door professionals zoals de huisarts, wijkverpleging, kraamzorg en het onderwijs. Daarbij zijn regels dienend, dit wil zeggen dat wij administratieve lasten verlichten voor het aanvragen van zorg door onze inwoners en voor de professionals die zorg leveren.
Sport en bewegen zijn bijna vanzelfsprekend onderdeel van ieders leven. Naast gezondheid heeft sporten een belangrijke ontmoetingsfunctie en draagt het bij aan sociale cohesie. De leefomgeving van onze inwoners en onze (sport) accommodaties worden nog beter ingezet om bewegen leuker en uitnodigender te maken.
De Ronde Venen maakt zich er sterk voor dat iedereen deel kan nemen aan de samenleving. In 2022 focussen we ons op een aantal nieuwe ontwikkelingen om deze doelstelling te bereiken.
Nieuwkomers moeten zo snel mogelijk mee kunnen doen. Dit gaat niet vanzelf. Hiervoor zijn kennis van de taal, onderwijs en werk de belangrijkste randvoorwaarden. De nieuwe Wet inburgering geeft de gemeente meer regie bij de begeleiding. We organiseren de cursussen zoveel mogelijk lokaal met lokale (welzijns)partner. Zodat mensen zich verbonden gaan voelen met De Ronde Venen.
16 Utrechtse gemeenten hebben een regionale koers ontwikkeld voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen. De gemeenteraden hebben deze regionale koers vastgesteld. We willen dat mensen zoveel mogelijk zelfstandig wonen met begeleiding in plaats van wonen in een instelling, zodat ze actief mee kunnen doen in de samenleving. In 2022 leggen we de afspraken vast in een regioplan en wordt dit plan voorgelegd aan de gemeenteraden.
Wij maken ons sterk voor goed vervoer voor kwetsbare inwoners. De regiotaxi is openbaar vervoer van deur tot deur voor inwoners die zelfstandig of met begeleiding wil reizen. We kijken hoe we deze vorm van vervoer kunnen vernieuwen, zodat dit financieel houdbaar wordt en blijft. Ook zetten we in op toegankelijkheid van het openbaar vervoer en het stimuleren van alternatieven voor lokaal vervoer.
Het Rijk gaf gemeenten in 2021 de opdracht om gedupeerden van de Toeslagenaffaire één op één te begeleiden en ondersteunen. Inwoners kunnen zich tot 1 januari 2024 melden bij de Belastingdienst. De gemeente is gevraagd tot 24 maanden nazorg te leveren. Ondersteuningstrajecten zijn gericht op het weer voldoende zelfredzaam maken van de inwoner om zonder aanvullende ondersteuning het leven op de rit te houden. In 2022 blijven wij ons inzetten om de benodigde ondersteuning te bieden.