Verkeersveiligheid
Daar waar het gemeentelijk Verkeersbeleidsplan zich richt op de inrichting van een weg, voorlichting, educatie en beïnvloeding verkeersgedrag, komt in dit IVP de handhaving van de verkeersregels aan de orde. Het IVP sluit dus aan op het verkeersbeleidsplan als het gaat om toezicht en handhaving. In samenwerking met de politie hebben de BOA-stagiaires diverse keren ‘s ochtends bij scholen gestaan tijdens het brengen en halen van de kinderen om ouders op parkeergedrag aan te spreken.

  • De BOA-stagiaires hebben de politie ondersteund bij de fietsverlichtingsacties bij het begin van de donkere dagen periode.
  • Een aantal momenten wordt er (op verzoek van inwoners) geposteerd bij de fietspaden in de nabijheid van het VLC (locatie Mijdrecht) om leerlingen aan te spreken op hun rijgedrag.
  • De BOA-stagiaires draaien mee in het project van het labelen van weesfietsen en wrakken nabij het station, bushaltes.
  • Ook in 2020 is weer actief gehandhaafd in de blauwe zones in de verschillende dorpen. In totaal zijn er 368 boetes uitgeschreven.

 

Handhaving openbare ruimte: algemeen
Het afgelopen jaar heeft inzet plaatsgevonden op gebied van overlastmeldingen in de openbare ruimte, te lang geparkeerde aanhangwagens, autowrakken, fout parkeren in de wijk, toezicht op de weekmarkt. De lijnen met de politie zijn kort en men weet elkaar snel te vinden.
Verder verlenen onze BOA’s ook ondersteuning aan collega’s in het sociaal domein, bij burgerzaken i.v.m. adrescontroles, waarnemingen om fraude tegen te gaan etc.

 

Handhaving openbare ruimte: noodverordening COVID-19
Het meest bepalend in 2020 is de inzet die gepleegd is op toezicht en handhaving op de naleving van de maatregelen die uit noodverordening COVID-19 voortvloeiden.
Tijdens de eerste golf in de periode maart-mei lag de nadruk vooral op toezicht op samenscholingen van jeugd, met name op sportvelden, hangplekken en dergelijke. Direct vanaf het begin is hierin de samenwerking gezocht met de toezichthouders van de afdeling Ruimte, medewerkers van IBOR, politie (wijkagenten) en jongerenwerkers. Met behulp van een groepsapp kon snel op meldingen geacteerd worden. In de periode maart-mei zijn er bij benadering zo’n 400 bezoeken geweest op locaties.

Naast dit toezicht is heeft de BOA met name in de beginperiode veel toezicht gehouden op naleving van de regels bij de sportscholen, supermarkten, de horeca etc. In beginsel kon altijd in goed overleg en met begrip voor de gang van zaken de geconstateerde of gemelde overtreding recht gezet worden. Zeker in de beginperiode was het voor alle partijen ‘zoeken’ naar wat nog wel en iet mogelijk was.

De periode juni-september kenmerkte zich met name door toezicht en handhaving in de recreatieve gebieden. Een ander concentreerde zich op de recreatie eilanden in de Vinkeveense plassen. Aan de hand van een ‘mooi-weer’ protocol is in samenwerking met de BOA’s van het Recreatieschap, de politie en beveiligers/verkeersregelaars van MZ-beveiliging een en ander redelijk tot goed beheersbaar gebleven. Ondanks het zeer warme en drukke zomerseizoen.

De tweede golf, vanaf de periode september, kenmerkt zich weer door activiteiten als toezicht in openbare ruimte zoals winkelcentra, weekmarkten, naleving van de regels in de horeca (cafetaria’s, pizzeria’s, verkoop van alcohol na 20.00 uur) en toezicht en handhaving vuurwerkoverlast en vuurwerkverbod.