Burgernetdeelnemers in De Ronde Venen
Met uitzondering van de Nieuwjaarsreceptie is het vanwege het COVID-19 virus niet mogelijk geweest om de jaarmarkten en dergelijke te bezoeken om informatie te verstrekken over het veiligheidsbeleid van de gemeenten en inwoners te werven voor burgernetdeelname.
Niettemin is er wel weer een stijging van het aantal burgernetdeelnemers waar te nemen. Gemeente De Ronde Venen heeft 16,3 procent aan burgernetdeelnemers in de regio Politie Eenheid Midden Nederland. Dronten en Renswoude volgen ex aequo met 14,2 procent.

 

Buurtwhatsappgroepen
Het aantal buurtwhatsappgroepen is de afgelopen twee jaar gestegen van 12 naar 24. Aanvankelijk was het plan om in maart 2020 een bijeenkomst te organiseren voor alle whatsappgroep-beheerders. Het doel was kennisuitwisseling om te bezien of buurtwhatsapp nu al optimaal wordt benut, is er rechtstreekse koppeling met burgernetmeldingen, hoe wordt het gebruik in z’n algemeenheid ervaren. Tevens willen we kijken wat de mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld er meer een buurtpreventieproject van te maken, maar dan op een moderne leest geschoeid. Gezien het belang (vanwege het aantal beheerders) om elkaar in levende lijve te ontmoeten wordt deze bijeenkomst uitgesteld tot het moment dat dit weer mogelijk is.

 

Communicatie en veiligheid in het perspectief van COVID-19
Vanaf het moment dat de eerste maatregelen van het ministerie en noodverordening vanuit de Veiligheidsregio werden afgekondigd heeft de IVP doelstelling Communicatie en Veiligheid een heel andere invalshoek en dimensie gekregen. Het communiceren van de verordening en de daaruit voortvloeiende regels naar inwoners in het algemeen en doelgroepen in het bijzonder hebben het nodige beslag gelegd op de capaciteit. Maar niet alleen de uitleg van wat wel en niet meer mocht was belangrijk. Daarnaast is veel (tijd) geïnvesteerd in gedragsbeïnvloeding.