Samenwerking binnen Zorg & Veiligheid
Het belang van een effectieve samenwerking tussen de domeinen zorg en veiligheid wordt door alle ketenpartners onderkend. De samenwerking op dit vlak is het laatste jaar sterk geïntensiveerd. Op bestuurlijk vlak wordt in de taskforce Zorg en Veiligheid (waar de burgemeester van De Ronde Venen deel van uitmaakt) hier breed aandacht voor gevraagd. Op regionaal niveau werken gemeenten samen met het Veiligheidshuis en Bureau Regionale Veiligheidsstrategie op het gebied van Top X, PGA, Nazorg gedetineerden en verwarde personen problematiek. De intensieve contacten tussen de ketenpartners maken het mogelijk op voorhand problemen aan te zien komen en te schakelen met het lokale kernteam. Lokaal wordt er in veel samengewerkt met het Sociaal Domein, Groenwest, politie, leerplicht en Jongerenwerk. Dit gebeurt binnen de Nazorg gedetineerden, de PGA en het Jongeren op staat (JOS) overleg. Door problemen bij jongeren vroeg te signaleren en door te geleiden naar een vorm van hulp kan erger voorkomen worden.

 

Top X lijst
Sinds 2015 wordt gewerkt met de Top X aanpak. Bij de Top X aanpak worden strafrechtelijke-, civielrechtelijke-, bestuursrechtelijke- en zorginterventies gecombineerd en afgestemd. Op deze manier kan een sluitende aanpak worden bereikt om recidive te voorkomen. Het betreft de keten overstijgende complexe casuïstiek met een veiligheidscomponent. De meeste situaties hebben betrekking op criminaliteit en extreme overlast maar in voorkomende gevallen gaat het ook om situaties met een gevaarzetting als gevolg van verward gedrag, huiselijk geweld of radicalisering. Er is ook aandacht voor de situatie van overige gezinsleden. In 2020 zijn er 7 Top X casussen behandeld, waarvan er 3 konden worden afgesloten.

 

PGA
In 2017 is gestart met de PGA. De Persoonsgebonden Aanpak moet ervoor gaan zorgen dat het proces van recidive gaat stoppen en dat personen begeleidt terugkeren naar een volwaardige deelname aan de samenleving. In 2020 waren 9 casussen actief in behandeling en zijn er 4 afgesloten.

 

Specialistisch jongerenwerk
In 2018 is gestart met het inhuren van specialistisch jongerenwerk om actief contact leggen met een problematische jongerengroep. Om zo inzicht te verwerven in de groep en hun sociale netwerk en een (vertrouwens)band opbouwen. Op deze manier de problemen aanpakken, jongeren begeleiden naar werk en opleiding en jongere broertjes op het rechte pad houden. In 2020 zijn er 5 jongens in individuele begeleiding geweest. Hieronder bevonden zich 2 jongens in de Top X en één in de PGA waar intensief en regelmatig contact mee is: het gaat hier om begeleiding en hulpvragen. Op het gebied van financiën, tijdsbesteding, huisvesting, gezondheid, huiselijke relaties, justitie en werk/opleiding en stage. Naast de individuele begeleiding is er goed contact met groepen jongeren en zijn er met deze groepen (online)activiteiten georganiseerd. De locaties waar de jongeren hangen worden wekelijks bezocht.

 

HALT
Naast Top X en PGA is er ook aandacht voor de lichte overtredingen die door jongeren worden begaan. In samenwerking met de politie en bureau Halt proberen wij jongeren die lichte overtredingen begaan door middel van een HALT afdoeningen te corrigeren. In 2020 zijn er tot november 22 doorverwijzingen geweest. Cijfers van de laatste twee maanden zijn nog niet bekend.