In 2020 is de regiovisie Veilig Samen Leven naar het lokaal werkplan Veilig Samen Leven vertaald. De lokale coördinator Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (hierna: HG en KM) heeft samen met partners uitvoering gegeven aan dit lokaal werkplan. Bewustwording van het thema en de aangrenzende problematiek en vroegsignalering, is het fundament van de aanpak HG en KM. De aanpak Veilig Samen Leven rust op drie pijlers: Bewustwording en Preventie, Kennis en Vaardigheden, Samenwerken en Integraliteit. Deze pijlers dragen bij aan het doel: “HG en KM te signaleren, terug te dringen en de schade ervan te beperken om zo de cirkel van geweld, de overdracht van generatie op generatie, te doorbreken”.

 

Afgelopen jaar is de actiegroep HG en KM verder gevormd. De groep bestaat uit een afvaardiging van o.a. kernteam, beleidsmedewerkers SD en VI, Kwadraad, wijkagent, Jeugdgezondheidszorg , STDB, intern begeleider, Gezinsbuddy, Buurtgezinnen, Ouders Lokaal, etc. Door de krachten te bundelen wordt er samen invloed uitgeoefend op het totale werkveld. Verder worden er kortere lijnen gecreëerd binnen de verschillende beroepsvelden, informatie opgehaald en ingezet op het belang van signaleren en handelen. Er is een voorbereiding gestart voor het organiseren van een leercirkel HG en KM binnen twee bestaande netwerkoverleggen.

 

In het kader van deskundigheidsbevordering is er i.s.m. het Centrum voor Jeugd en Gezin en onze gemeente meerdere keren een training georganiseerd (zowel fysiek als later in het jaar, tijdens de week tegen kindermishandeling, online) aan professionals over het kunnen signaleren van kindermishandeling. Daarnaast is er regelmatig informatie geplaatst en gedeeld op sociale media en in de lokale media over ervaringsverhalen en routes waar opvoeders en verzorgers terecht kunnen bij vermoedens van HG en KM.
Om het voeren van een zorggesprek met ouders te stimuleren binnen het onderwijs, kregen de Intern Begeleiders in de Week tegen Kindermishandeling een kaartenset cadeau. Deze set bevat diverse vragen om professionals te helpen het zorggesprek met ouders goed voor te bereiden.
Er heeft een gesprek plaats gevonden met de voetbalvereniging uit De Hoef om ook deze vrijwilligersgroep te betrekken bij de lokale aanpak HG en KM. Hier zal in 2021 verder invulling aan gegeven worden.