Voortgang activiteiten

Bestuurlijke hoofdlijnen

Voortgang activiteiten

Terugblik op de doelstellingen en acties van 2024

Burgemeester Maarten Divendal

Terug naar navigatie - Burgemeester Maarten Divendal
Voorzitter college van Burgemeester en Wethouders
Portefeuille: Handhaving van de openbare orde en veiligheid, Communicatie en Juridische zaken, Archief, Regionale samenwerking, Omgevingsdienst (ODRU), Toerisme en Recreatie, Kunst, Cultuur en Monumenten.

 

In 2024 hebben we als college aan veel onderwerpen gewerkt om onze gemeente mooier en veiliger te maken. Deze jaarrekening en de terugblikken van de collegeleden geven daarvan een mooi overzicht.

 

Hulde en coin voor veteranen

Het jaar begon met een drukbezochte nieuwjaarsreceptie waarbij we speciale aandacht gaven aan de vele verenigingen en stichtingen die actief zijn in De Ronde Venen. Ze geven warmte en kleur aan de gemeente en zijn onmisbaar. Meer dan genoeg reden om daar bijzondere aandacht aan te geven en de verenigingen die in 2024 een jubileum vierden speciaal in het zonnetje te zetten. Ook hebben we tijdens de receptie speciale aandacht gegeven aan de veteranen in onze gemeente. Om onze waardering voor hun inzet uit te spreken voor hun werk bij uitzendingen en vredesmissies ontvingen zij de zogenaamde Commander’s Coin. De coin kent zijn oorsprong in de Eerste Wereldoorlog en symboliseert de erkenning en waardering voor veteranen voor hun inzet en bijdrage aan vrede en veiligheid tijdens hun missie, waar ook ter wereld.

 

Kinderburgemeesters

In januari werden de nieuwe kinderburgemeesters Myrthe van Oostrom uit Mijdrecht en Bastiaan Andriessen uit Baambrugge door de gemeenteraad benoemd. Zij volgden Vera Hageman en Yara Veldhuisen op. Myrthe en Bastiaan hebben mij als burgemeester en de wethouders op verschillende momenten begeleid. Ook vroegen zij specifiek aandacht voor de rechten van het kind.

 

Rondeveense Toppers

10 kinderen uit De Ronde Venen ontvingen in maart een Rondeveense Topper. De kinderen kregen de onderscheiding voor hun bijzondere maatschappelijke inzet en het feit dat zij een voorbeeld zijn voor hun omgeving en anderen. Door betrokken te zijn bij mensen om zich heen inspireren de kinderen anderen en dragen zij bij aan een samenleving waarin we voor elkaar zorgen en naar elkaar omkijken.

 

Ontwikkeling criminaliteit

De criminaliteit in De Ronde Venen is in 2024 licht toegenomen. In vergelijking met 2023 was er een toename van 4 procent. De stijging wordt met name veroorzaakt door toegenomen diefstal van fietsen en brommers, vernielingen, digitale fraude en jongerenoverlast. Het aantal geweldszaken, autokraken en geslaagde woninginbraken is juist gedaald. De toename komt na een aantal jaren waarin criminaliteit in de gemeente gestaag is gedaald. De brom-, snor- en fietsendiefstallen vonden verspreid over de gemeente plaats, maar het gebied rond het station Abcoude vormde echt een hot spot. In het najaar is daar extra toezicht gehouden en is een communicatiecampagne gevoerd om fietsbezitters onder andere te wijzen op het nut van een extra slot. Verspreid over het jaar zijn in 2024 verschillende successen geboekt in de strijd tegen criminaliteit. In december is een drugslab opgerold in het buitengebied en in september is een callcenter gesloten dat zich toelegde op oplichting en fraude. Kort voor de jaarwisseling is ruim 40 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen dat lag opgeslagen in een woning. De successen waren voor een deel het gevolg van meldingen die binnenkwamen via Meld Misdaad Anoniem. In totaal werden in De Ronde Venen 30 meldingen gedaan.

 

Politiek actief en ‘Gast van de Raad’

25 inwoners van De Ronde Venen hebben dit jaar met veel enthousiasme deelgenomen aan de cursus Politiek Actief. Tijdens 5 bijeenkomsten kregen zij een kijkje in de keuken van de lokale politiek. Zij spraken onder andere met raadsleden en de burgemeester, werden wegwijs gemaakt in de taken en rollen van de overheid en oefenden met debatteren. De cursus Politiek Actief werd dit jaar voor het eerst in De Ronde Venen gegeven en is een samenwerking tussen gemeente en ProDemos, het huis voor Democratie en Rechtsstaat. Geïnteresseerde inwoners die meer willen weten over het werk van de gemeenteraad zijn in 2024 van harte uitgenodigd als gast van de raad. Zij kregen voorafgaand aan de vergadering een toelichting van griffie en raadsleden. Aansluitend werden ze door de burgemeester ontvangen, woonden de raadsvergadering bij en praatten na afloop met raadsleden na. De gemeenteraad wil hiermee op een leuke en persoonlijke manier toelichten hoe de gemeenteraad werkt en hoe besluiten tot stand komen.

 

Feestweek Abcoude

De Feestweek in Abcoude was in 2024 weer een gezellig en veilig evenement waaraan veel inwoners met plezier deelnamen. De Feestweek kende in 2023 meerdere incidenten waardoor, in samenspraak met inwoners, organisatie en betrokken organisaties, meerdere maatregelen zijn getroffen om de Feestweek weer het gewenste karakter te geven. Dit jaar was er in de avonden een afgesloten evenemententerrein gecreëerd. Op het evenemententerrein golden duidelijke ‘spelregels’ om alles goed en plezierig te laten verlopen. Buiten het feestterrein gold een alcoholverbod. Op deze regels werd strikt toegezien en gehandhaafd. Waar nodig zijn bekeuringen uitgeschreven of is doorverwezen naar het bureau HALT.

 

Burgemeestersroute

De Ronde Venen is een nieuwe en informatieve fietsroute rijker: de Burgemeestersroute. De route voert langs alle dorpen van gemeente De Ronde Venen en onderweg komen fietsers panelen tegen met daarop informatieve verhalen over burgemeesters van de gemeenten waaruit De Ronde Venen is ontstaan. Het start- en beginpunt van de route is het Raadhuisplein in Mijdrecht. Daar staat een paneel met daarop alle burgemeesters van De Ronde Venen en de gemeenten waaruit De Ronde Venen is ontstaan. In totaal zijn sinds het begin van de 19e eeuw circa 60 burgemeesters actief geweest. De route is in nauwe samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) gerealiseerd en ontwikkeld.

 

Brandweer

In 2024 is uitgebreid stilgestaan bij het 100-jarig bestaan van de Vrijwillige Brandweer Mijdrecht (VBM). De VBM bestaat sinds haar oprichting uit betrokken inwoners van Mijdrecht. Al honderd jaar vervult de brandweer een onmisbare taak in de gemeenschap. Op zaterdag 21 september is door de brandweer in het centrum van Mijdrecht een veiligheidsdag georganiseerd die honderden bezoekers trok en waarin de vele aspecten van het werk werden toegelicht en gedemonstreerd. In Abcoude is in december het hoogste punt bereikt van de nieuwbouw aan de Burgemeester Des Tombeweg. De nieuwbouw wordt een modern en duurzaam gebouw dat onderdak biedt aan de 30 vrijwilligers die actief zijn bij de brandweer en de 2 voertuigen waarover zij beschikken. Ook is er buiten ruimte voor een bescheiden oefenplaats. De planning is dat de nieuwbouw in 2025 in gebruik kan worden genomen. De werkzaamheden aan de kazerne in Wilnis zijn afgerond, het pand voldoet nu weer aan alle Arbo-eisen en is geheel up-to-date. De officiële (her)opening heeft in april 2025 plaatsgevonden.

 

Verkiezingen

Op 6 juni 2024 vonden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. Voorafgaand aan de verkiezingen zijn nieuwe afspraken gemaakt over het maken van reclame voor partijen in de directe omgeving van stembureaus. In De Ronde Venen kwam het regelmatig voor dat partijen bij verkiezingen posters plaatsten bij de ingang van een stembureau. Dat was toegestaan. Posters plaatsen of reclame maken ín het stembureau was niet toegestaan. In de nieuwe regels staat onder andere dat partijen voor hun verkiezingsposters gebruik kunnen maken van de grote voorbedrukte verkiezingsborden of van sandwichborden langs een aantal doorgaande wegen. Het plakken van posters of stickers op andere plekken is niet toegestaan, de aanplakzuilen uitgezonderd.

 

Inwoners onderscheiden

Voorafgaand aan Koningsdag konden we tijdens de traditionele lintjesregen 11 inwoners verrassen met een koninklijke onderscheiding. Allen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Maar ook verspreid over het jaar konden de woorden: “Het heeft de Koning behaagd’’ regelmatig worden uitgesproken bij inwoners die een onderscheiding kregen. In totaal zijn in 2023 16 koninklijke onderscheidingen uitgereikt, variërend van Lid in de Orde van Oranje-Nassau tot Ridder of Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast is éénmaal de Koninklijke Erepenning uitgereikt. De vereniging Vrijwillige Brandweer Mijdrecht (VBM) ontving deze onderscheiding ter ere van haar honderdjarig bestaan.

 

‘Nieuwe Nederlanders’

We hebben in de gemeente in 2024 ruim 100 ‘nieuwe Nederlanders’ verwelkomd. Tijdens de jaarlijkse naturalisatiebijeenkomst in het gemeentehuis in december stonden we daarbij stil. De nieuwe inwoners zijn afkomstig uit meer dan 30 landen verspreid over de hele wereld: Jordanië, Marokko, Somalië, Syrië, Ghana, Oekraïne, Turkije, de Verenigde Staten, Japan, Polen, Duitsland, Rusland, Zuid-Afrika, Groot-Brittannië, Suriname, Egypte, Eritrea, Brazilië, Armenië, China, Filipijnen, Israël, Jemen, Kenia, Kirgizië, Libanon, Nigeria, Peru, Slovenië, Soedan, Taiwan, Tsjechië, Griekenland en Iran. Tevens heeft een aantal mensen die staatloos waren het Nederlanderschap gekregen. De reden van de komst van de ‘nieuwe’ inwoners verschilt. Voor de een was dat de liefde, de ander is gevlucht voor oorlog en onderdrukking en weer anderen kwamen vanwege hun werk naar Nederland.

 

Vertrek wethouder Huib Zevenhuizen

In november 2024 heeft Huib Zevenhuizen te kennen gegeven te stoppen als wethouder. Hij heeft besloten op te stappen omdat hij het vertrouwen miste van zijn fractie om goed te kunnen functioneren. Huib heeft zich sinds zijn aantreden enorm ingezet voor de gemeente op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en wonen. Zijn portefeuille is verdeeld onder de collegeleden.

Wethouder Maarten van der Greft

Terug naar navigatie - Wethouder Maarten van der Greft
Portefeuille: Inwonerparticipatie, Jeugd- en Jongerenbeleid, Ouderenbeleid, Gezondheid, Sport, Wonen en Volkshuisvesting, Openbare ruimte, Groen, Afval en Riool

 

Participatie
In februari zijn we begonnen met De Luistertafel, een plek voor inwoners die zich niet gehoord of geholpen voelen door de gemeente. Hier kunnen inwoners vertellen wat hen dwarszit en waar zij het gevoel hebben niet voldoende te worden geholpen. Ook kunnen inwoners laten weten hoe zij graag zien dat dit probleem wordt opgelost. De gemeente gaat hier vervolgens mee aan de slag en zorgt dat de inwoner op de juiste manier geholpen wordt. De Luistertafel is ontstaan vanuit de wens om een betrokken gemeente te zijn. Wij willen een lokale overheid zijn die luistert en hier ook naar handelt vanuit vertrouwen en openheid. Inmiddels zijn meerdere gesprekken gevoerd met inwoners en de gemeentelijke organisatie. Dit heeft waardevolle inzichten opgeleverd, waarmee we onze dienstverlening verder kunnen verbeteren.

 

Groen
Bomen en groenvoorzieningen zijn onmisbaar voor een gezonde en toekomstbestendige leefomgeving. Dit willen we onderhouden, maar ook blijven verbeteren. We brachten daarom het kwaliteitsniveau in beeld en zijn verdergegaan met het vervangen van bomen en groen. We onderzochten waar meer groen gecreëerd kan worden en creëerden op deze plekken nieuwe groenvakken. In een nieuw bestek voor wijkonderhoud namen we extra maatregelen op voor plantsoenen. Zo zetten we continu stappen om tot kwaliteitsniveau B voor groenonderhoud te komen in 2026.

 

NK Tegelwippen
Ook inwoners worden betrokken in het werken aan een groene(re) gemeente. Onder andere met acties waarbij planten werden uitgedeeld en met deelname aan het NK Tegelwippen waarbij tegels uit de tuin worden vervangen door groen. Inwoners konden daarbij gebruikmaken van de Tegeltaxi. Inwoners die zich hiervoor hadden aangemeld, konden in ruil voor hun tegels een plantenpakket naar keuze uitkiezen: ‘Bloeiend’, ‘Fruitboom’, ‘Heesters’ of ‘Onderhoudsvrij’. Daarbij hoorde ook een zak tuinaarde. Met het aanbieden van planten stimuleren we als gemeente de vergroening in de gemeente en de inwoners en de inwoners die hier een bijdrage aanleveren. 

 

Marickenpark geopend
Het Marickenpark in Wilnis is in juli feestelijk geopend door een boom en vlinderstruiken te planten. De vlinderstruiken waren een cadeau van de school aan de gemeente. Het Marickenpark is een groenstrook tussen de wijk Maricken I en de toekomstige wijk Maricken II. Bewoners kunnen er spelen, wandelen en ontspannen. Het park heeft meerdere eilanden, waarbij ieder eiland een andere invulling heeft. Er zijn fruitbomen, bloemen, bomen en er zijn speeltoestellen voor de kleintjes. Op het pad rondom het park kunnen mensen hardlopen of een rondje wandelen. Het park is mede ontworpen door bewoners die een hart voor groen hebben en graag over de inrichting meedachten.

 

Afval
Goede afvalscheiding is belangrijk. Daarom onderzoeken we de toekomstbestendigheid van de twee afvalbrengstations in onze gemeente. Verschillende scenario’s worden bekeken en in 2025 neemt de gemeenteraad hierover een besluit. Het goed scheiden van afval begint overigens bij de mensen thuis. Daarom investeerden we opnieuw in de campagne DRV aan de Bak. We delen tips en kennis en helpen inwoners bij het scheiden van afval. Zo stimuleren we hergebruik en beschermen we het milieu en houden we kosten en heffingen voor onze inwoners zo laag als mogelijk.

 

Sport

Tijdens een zeer drukbezocht Sportgala zijn in januari de winnaars van de sportverkiezingen bekendgemaakt. De bekendmaking gebeurde tijdens een afwisselend programma in een tot de nok toe gevuld Piet Mondriaangebouw in Abcoude. Met het Sportgala vieren we de sport en zetten we sporters in het zonnetje. Dat doen door sporters met bijzondere prestaties te huldigen en door vrijwilligers te bedanken voor de vele uren die ze in hun verenigingen steken.

 

In totaal hebben 18 sportverenigingen, verspreid over de gemeente, gebruik gemaakt van de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor de aanleg van LED-verlichting. De gemeenteraad heeft hiervoor een budget 600.000 euro beschikbaar gesteld. Met de aanleg van LED-verlichting kunnen sportverenigingen flink besparen op energiekosten voor de lichtmasten. 7 verenigingen hebben gebruik gemaakt van het Duurzaamheidsfonds. Het fonds is in het leven geroepen om verenigingen te ondersteunen bij het realiseren van maatregelen om hun accommodaties te verduurzamen, zoals de aanleg van zonnepanelen en het isoleren van het gebouw.

 

In november is bij Atletiek Abcoude de nieuwe atletiekbaan in gebruik genomen. Bij de atletiekvereniging kunnen kinderen tussen de 4 en 14 jaar verschillende onderdelen van de atletiek beoefenen, zoals sprinten (met en zonder hordes), verspringen, hoogspringen, werpen (balwerpen, kogelstoten) en hardlopen.

 

Onder scholieren is het boekje Sjors Sportief verspreid om kinderen enthousiast te maken om een sport te beoefenen. Handbal, tennis, zwemmen, twirling, in onze gemeente kun je heel veel sportieve dingen doen. In Sjors Sportief staan ze allemaal op een rij. Kinderen worden daarin van harte uitgenodigd eens een kijkje te nemen en deel te nemen aan een van de sporten. We laten met onze activiteiten zien dat we als gemeente een hart voor sport hebben.

 

Jeugd/jongeren
In 2023 gaf de gemeente 2,7 miljoen euro meer uit aan jeugdzorg en Wmo dan begroot. Dit komt doordat zorg te ruim wordt toegekend en er weinig zicht is op de kosten. Ook is het verloop van personeel hoog, waardoor kennis verloren gaat en beleid minder efficiënt is. Dit staat in een rapport van adviesbureau Berenschot, waarin verbeter- en besparingsmaatregelen worden voorgesteld. De gemeente wil beter inzicht krijgen in de stijgende zorgvraag en weer grip krijgen op de kosten. Er is al een systeem ingericht om zorguitgaven beter bij te houden. Ook wordt preventie een belangrijk speerpunt. In samenhang met het bestaande beleid op preventie en gezondheid worden de verbeter- en besparingsmaatregelen van Berenschot doorgevoerd.

 

Het jeugdbeleidsplan 2020 - 2026 is geëvalueerd en herijkt. Dit geeft inzicht in de voortgang van de doelen en laat zien waar de uitvoering beter kan. Er is gekeken naar de acties uit het verleden en de bijbehorende ontwikkelingen. Inwoners, maatschappelijke partners en de gemeente hebben samen verbeterpunten opgesteld. Deze zijn vertaald naar adviezen voor de gemeenteraad en het college, zowel voor het huidige beleidsplan als voor het nieuwe beleidsplan.

 

Jongeren kunnen elkaar buiten ontmoeten op verschillende plekken. Dat is het idee achter een Jongeren Ontmoetingsplek. Na Vinkeveen en Mijdrecht heeft nu ook Wilnis een eigen plek. Zo is er voor jongeren altijd in de buurt een overdekte hangplek waar zij terecht kunnen. Dit helpt ook bij het voorkomen van overlast. Het jongerenwerk en de politie kunnen de jongeren naar een plek sturen die wel geschikt is om elkaar te ontmoeten.

 

Stichting Leergeld De Ronde Venen is van start gegaan. De stichting helpt kinderen die door geldgebrek niet kunnen meedoen aan activiteiten op school of in hun vrije tijd. Denk aan een fiets om naar school te gaan of een laptop om huiswerk te maken. Dankzij de inzet van betrokken inwoners en bestuursleden is de oprichting mogelijk gemaakt.

 

Voorveld
De gemeente werkt samen met veel partners in het voorveld. Op de Dag van het Voorveld staan we hierbij stil. Vorig jaar draaide het om kennismaken. Dit jaar ging het om het verbeteren van de samenwerking. We bespraken wat beter kan en hoe we dit aanpakken. Thema’s die aan bod kwamen:

  • Aanpak van jeugd op straat.
  • Overgang van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs.
  • Doorverwijzing naar het lokale team.
  • Evaluatie van het jeugdbeleidsplan

 

Dementievriendelijk
Precies 5 jaar nadat De Ronde Venen officieel een dementievriendelijke gemeente werd, heeft Alzheimer Nederland vastgesteld dat deze titel nog steeds terecht is. Na beoordeling op 8 aspecten van dementievriendelijkheid, stelde Alzheimer Nederland vast dat de gemeente op alle aspecten bovengemiddeld scoort ten opzichte van andere gemeenten en ontvingen we opnieuw het certificaat Dementievriendelijke gemeente.

 

Omgevingswet
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. In december zijn er, net als in heel Nederland, nog heel veel aanvragen ingediend op basis van de “oude” wetgeving. Tevens zijn nog een flinke hoeveelheid bestemmingsplannen ter inzage gelegd op basis van de oude wetgeving. Een belangrijk deel van 2024 hebben we besteed aan het wegwerken van deze “golf” aan aanvragen. Daarbij hebben we prioriteit gegeven aan de grote woningbouwprojecten en aan projecten met betaalbare woningen. In de loop van 2024 hebben we ervaring opgedaan met het werken onder de Omgevingswet. Dat betekent o.a. een bredere toetsing van plannen en de introductie van begrippen als het Omgevingsplan en de buitenplanse omgevingsplan activiteit (BOPA). 

 

Omgevingsvisie
Een verplichting onder de Omgevingswet is het opstellen van een Omgevingsvisie. Om een breed gedragen visie te maken, betrekken we inwoners en andere belanghebbenden door ze te vragen naar hun ideeën en wensen voor de toekomst van de gemeente in het jaar 2040. De uitwerking daarvan is vastgelegd in het koersdocument, dat de basis vormt voor de uiteindelijke omgevingsvisie.

 

Woningbouw
Het project De Meijert bestaat uit ruim 200 woningen, een gezondheidscentrum en padel- en tennisbanen voorzien van een overkapping. Voor het westelijk deel van het gebied is bestemmingsplan vastgesteld en onherroepelijk geworden. Ook is inmiddels omgevingsvergunning verleend voor 90 sociale huurwoningen. De plannen voor het oostelijk deel van het gebied zijn verder uitgewerkt maar nog niet gereed, die plannen zien toe op het bouwen van een gezondheidscentrum en zorggerelateerde woningen.

 

Recreatie en toerisme
De Ronde Venen is een prettige plek om te wonen, te werken en te recreëren. Wij zijn een gemeente waar recreatie, natuur, ondernemen, water en cultuurhistorie hand in hand gaan. Inwoners en bezoekers kunnen genieten van het groene landschap, de uitgestrekte plassen en de karakteristieke dorpen. Recreatie en toerisme zijn belangrijke pijlers voor onze lokale economie en dragen bij aan de levendigheid van onze gemeente. Samen met ondernemers, bewoners en belanghebbenden hebben we gewerkt aan een toekomstgerichte visie. De visie geeft richting aan hoe de gemeente zich wil ontwikkelen op het gebied van recreatie en toerisme en zet in op toekomstbestendig toerisme. Het geeft initiatiefnemers richting bij planvorming en de gemeente handvatten bij het beoordelen van aanvragen voor dag- en verblijfsrecreatie. De visie is eind 2024 aan de gemeenteraad aangeboden en begin 2025 vastgesteld.

Wethouder Anja Vijselaar

Terug naar navigatie - Wethouder Anja Vijselaar
Portefeuille: Financiën, Ruimtelijke Ordening en Gebiedsontwikkeling, Economie, Arbeidsmarkt, Bedrijventerreinen, Mobiliteit, Wegen, Openbaar Vervoer, Vergunningverlening en Milieu

 

Financiën
Gemeenten zo ook onze gemeente hebben de komende jaren te maken met een flinke financiële uitdaging, de kosten stijgen terwijl de inkomsten vanuit het Rijk dalen. Van deze financiële uitdaging zijn we ons als college zeer bewust en zij stond centraal tijdens het opstellen van de financiële jaarstukken. In goede samenspraak met de gemeenteraad hebben we een heel aantal maatregelen genomen om een financieel gezonde gemeente te blijven. Voor de uitvoering van 3 projecten is besloten een pas op de plaats te maken. Het gaat om Doorvaart De Heul, Doorvaart bij Omtzigt en Het Oude Spoor. Besloten is wel de voorbereidingen voor deze projecten te treffen, maar nog geen besluit te nemen over de uitvoering. Ook is besloten komend jaar onder andere minder uit te geven aan onderhoud van wegen en groen, minder te investeren in ICT en maatregelen te nemen om te besparen op uitvoering van de Jeugdwet en WMO. Daarnaast wordt een bedrag van 1,4 miljoen euro uit de algemene reserve gefinancierd en is besloten de OZB te verhogen om de begroting voor 2025 sluitend te krijgen. De gemeenteraad heeft in oktober met deze maatregelen ingestemd en unaniem de begroting vastgesteld.

 

Ondernemers
De gemeenteraad heeft in mei de nota Inkoopbeleid 2024 – 2030 vastgesteld. De nota schetst de uitgangspunten die leidend zijn bij het inkopen van goederen en diensten door de gemeente. Belangrijke ambities die we met het nieuwe beleid hebben zijn onder andere het rechtmatig en doelmatig inkopen tegen een concurrerende prijs, de meest optimale integrale prijs-kwaliteit verhouding, maar ook zoveel mogelijk lokaal inkopen. Ook het door ontwikkelen naar 50% vermindering van Co2- emissie uitstoot, 30% SROI component en 50% circulair inkopen. Ook wil de gemeente een integere, betrouwbare, zakelijke en professionele opdrachtgever en partner zijn. 

 

Door meer samen te werken met leveranciers - oftewel partnerships te creëren - in plaats van alleen opdrachten te verstrekken, kan de gemeente projecten efficiënter, met minder risico en lagere kosten realiseren. Met die boodschap organiseerden wij in november voor het eerst een middag speciaal voor leveranciers. Ruim 50 leveranciers die regelmatig werk in de gemeente verrichten waren daarbij aanwezig. Tijdens de dag was er ook speciale aandacht voor duurzaamheid en veiligheid.

 

In november organiseerden we opnieuw de Dag voor de Ondernemer waarmee we onze waardering voor ondernemers in onze gemeenten tonen en hen bedanken voor hun inzet en lef. Samen met de ondernemersverenigingen is opnieuw de actie Koop Lokaal gehouden. Met de actie worden inwoners opgeroepen hun inkopen vooral plaatselijk te doen en daarmee hun lokale ondernemers en middenstanders te ondersteunen.

 

Ruimtelijke Ordening en Gebiedsontwikkeling
Er is een grote behoefte aan woningen in onze gemeente. Daar hebben we ook in 2024 weer vol op ingezet. We streven naar een woningaanbod voor al onze inwoners. Daarbij houden we rekening met verschillende behoeften, want wonen voor jongeren vraagt bijvoorbeeld iets anders dan wonen voor senioren. 

 

We hebben afgesproken tot 2040 4.800 woningen te realiseren. We zijn goed op weg. We werken concreet aan de bouw van circa 3.200 woningen. In de Omgevingsvisie verkennen we waar de overige woningen gebouwd kunnen worden.

 

Er wordt hard gewerkt aan verschillende woningbouwplannen. Een korte toelichting op een aantal. In het project Het Oosterland worden ruim 800 woningen gebouwd. Hier komt een mix van sociale huurwoningen, betaalbare koopwoningen, mogelijk woningen in de middenhuur en vrijesectorwoningen. De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan voor de woonwijk vastgesteld. Het plan is inmiddels onherroepelijk. Binnen De Maricken II komen er ongeveer 600 tot 650 woningen bij. Daarvan zijn minimaal 180 woningen sociale huur, 90 middeldure huurwoningen en 30 betaalbare koopwoningen. De bestemmingsplannen voor De Maricken II zijn vastgesteld en onherroepelijk. De gemeenteraad heeft voor het bedrijventerrein De Engel in Amstelhoek een ruimtelijk kader vastgesteld. Dat kader gaat uit van een transformatie van het gebied van werken naar wonen. Er is plek voor circa 100 woningen waarvan circa 30 sociale huurwoningen en circa 20 betaalbare koopwoningen. Verder is gewerkt aan het voorbereiden van woningbouw op verschillende andere locaties.

 

Bedrijventerrein 
De planontwikkeling voor het nieuwe bedrijventerrein ten noorden van de huidige N201 vordert gestaag. De aanleg van het nieuwe terrein hangt samen met het verleggen van de N201 bij Mijdrecht. In oktober hebben Provinciale Staten, na een actieve lobby vanuit De Ronde Venen besloten dat er toch een fietstunnel onder de weg komt zodat fietsers en voetgangers gemakkelijk en veilig kunnen oversteken. Als het tracé van de omlegging is vastgesteld, kan de gemeente de plannen voor het bedrijventerrein definitief maken. 
Het nieuwe bedrijventerrein heeft als naam De Bocht gekregen. Tot deze naam is besloten na een oproep onder inwoners om met suggesties voor namen te komen. Dat leidde tot honderden inzendingen. Uit deze inzendingen is een top 5 gekozen waarop inwoners uiteindelijk konden stemmen. In de top 5 kreeg de naam De Bocht een ruime meerderheid aan stemmen.

 

Door toenemende vraag en de groei van duurzaam opgewekte energie, staat het elektriciteitsnetwerk onder druk, ook op het bedrijventerrein en gelden er beperkingen voor nieuwe en het verzwaren van bestaande aansluitingen. Samen met de Duurzaamheidpartners hebben we als gemeente een specialistisch bedrijf de opdracht gegeven om mogelijke oplossingen te onderzoeken, zodat ondernemers op het bedrijventerrein Mijdrecht ruimte houden om te blijven ondernemen. Een gezamenlijke energiehub zou een mogelijke oplossing kunnen te zijn. Dit wordt nu verder onderzocht, waarbij we worden begeleid door een Energy-Hub ambassadeur van de provincie Utrecht.

 

Mobiliteit
Dagelijks verplaatsen we ons van A naar B naar C, met de fiets, het openbaar vervoer en met de auto. En dat natuurlijk het liefst zo snel, efficiënt en duurzaam mogelijk. Daarom werken we continu aan het mobiel(er) maken en houden van onze inwoners. We blijven in beweging door straten en wegen te onderhouden of opnieuw in te richten. We bereiden ontsluitingen voor nieuwe woonwijken voor. We maakten bushaltes beter toegankelijk, onderzochten het imago van de Buurtbus, stimuleerden initiatiefnemers deelauto's te plaatsen én werkten aan het mogelijk maken van deelfietslocaties. Ook maakten we ons hard voor de realisatie van een fietstunnel onder de N201. Uiteenlopende projecten die minstens één ding gemeen hebben: veiligheid voorop. Gedrag is daarin een belangrijke factor. Met speciale acties, zoals een fietsverlichtingscampagne en de verkeersexamens, attendeerden we onze inwoners op hun gedrag en daarmee op de invloed op ieders verkeersveiligheid.

 

Wegen en bruggen
Een dynamische gemeente heeft veel verkeersbewegingen. Gebruik van de wegen vergt onderhoud en herstel, in 2024 is veel aan de weg gewerkt. We richtten de A.C. Verhoefwegopnieuw in en zorgden voor een veiligere situatie voor iedereen. Zo ook voor de Tweede Zijweg en Ringdijk 2e Bedijking. Ook niet onopgemerkt voorbijgegaan is het vervangen Fokkersbruggetje op de Demmerik in Vinkeveen. Een intensieve tijd van werkzaamheden resulteerde in een prachtig nieuw aangelegde brug. Maar niet alleen de brug werd vervangen, ook het asfalt op diezelfde Demmerik werd volledig vervangen. Daarnaast is de Vermogenweg in Mijdrecht aangepakt en in bijzijn van de daar gevestigde ondernemers feestelijk afgerond. Als klap op de vuurpijl werd het kruispunt van de Bonkestekersweg/Mijdrechtse Dwarsweg/Voorbancken heringericht. De hier gerealiseerde fietsrotonde en oversteekplaatsen zorgen voor een veiligere en duidelijkere situatie.

 

Oude Spoor
In 2024 vond een intensief participatietraject plaats over de inrichting van het Oude Spoor tussen de Rondweg in Mijdrecht en de N212. Voor het aanleggen van een gescheiden fiets- en wandelpad was minder draagvlak. Wel was er een breed gedragen wens om het traject toegankelijker te maken. Daarom is in het najaar het pad verbreed en geëgaliseerd. Het wandelpad is nu ook begaanbaar voor inwoners die minder goed ter been zijn, mindervaliden en kinderwagens.

 

Snel internet
In mei hebben we met Glaspoort en KPN een overeenkomst getekend over de aanleg van snel internet in Abcoude, De Hoef, Mijdrecht, Vinkeveen, Wilnis, Waverveen en de bedrijventerreinen in de gemeente. Glaspoort en KPN leggen de komende 3 jaar glasvezel aan in deze gebieden. Afgesproken is dat bij alle adressen binnen het plangebied glasvezel wordt aangelegd en dat bewoners en bedrijven een goed aanbod krijgen voor een aansluiting. Ook is afgesproken de werkzaamheden binnen 3 jaar te voltooien.

 

De eerste schop voor de aanleg van glasvezel in grote delen van het buitengebied van De Ronde Venen, Amstelhoek en Baambrugge is in juni begonnen. Begonnen is in Amstelhoek en aansluitend komt het buitengebied aan bod. Het gehele plangebied zal in het voorjaar van 2026 van glasvezel zijn voorzien.

 

Arbeidsmarkt
Het afgelopen jaar heeft de gemeente 3 keer een banenmarkt georganiseerd. Deze banenmarkt brengt werkzoekenden en bedrijven samen. Veel bedrijven zijn op zoek naar nieuwe medewerkers. Tijdens de banenmarkt presenteren zij zich bij een eigen marktkraam en geven informatie over hun vacatures. Ze hebben banen beschikbaar in de zorg, schoonmaak, logistiek, productie, beveiliging, bouw, detailhandel, onderwijs en kinderopvang. Ook een uitzendbureau is aanwezig om werkzoekenden te begeleiden naar passend werk. Voor werkzoekenden is dit een mooie kans om te ontdekken welk werk bij hen past.

Wethouder Cees van Uden

Terug naar navigatie - Wethouder Cees van Uden
Portefeuille: Armoede, Schuldhulpverlening, Participatiewet en WMO, Maatschappelijk Vastgoed, Onderwijshuisvesting, Inclusie, diverse projecten ruimtelijke ordening en gebiedsontwikkeling, Bestemmingsplan Plassengebied, Duurzaamheid, Natuur en Landschap (inclusief grondtransporten), Personeel en Organisatie, ICT, en Gemeentehuis

 

Nieuwbouw scholen

Om goed onderwijs te kunnen geven, zijn goede, moderne schoolgebouwen en gymzalen onontbeerlijk. Het huidige onderkomen van basisschool Koningin Juliana in Wilnis, een van de oudste schoolgebouwen in de gemeente, is versleten. Daarnaast heeft het gebouw onvoldoende ruimte om het groeiend aantal kinderen op te vangen. Ook heeft de school de ambitie om kinderopvang te laten aanbieden. In 2024 is onderzoek gedaan naar nieuwbouw, gekoppeld aan vervangende nieuwbouw voor dorpshuis De Willisstee. De gemeenteraad heeft in november het Ruimtelijk Kader voor de nieuwbouw kindcentrum Koningin Juliana en dorpshuis De Willisstee vastgesteld en een investeringsbudget voor nieuwbouw beschikbaar gesteld. De verwachte oplevering van de totale nieuwbouw is voorzien voor de zomer van 2028.

 

In 2024 is begonnen met de uitbreiding van basisschool Piet Mondriaan in Abcoude. Deze uitbreiding is noodzakelijk om het toenemend aantal leerlingen te kunnen huisvesten. Op de school worden 3 nieuwe groepslokalen gebouwd met nevenruimten. Oplevering staat gepland voor medio 2025. Na de uitbreiding kan de school de komende jaren meer dan 420 leerlingen huisvesten in drie gasloze groepslokalen.

 

De nieuwbouw van het kindcentrum Avonturijn in Mijdrecht is afgerond. Het kindcentrum wordt het nieuwe onderkomen van de basisscholen De Eendracht en Hofland. De gebouwen waar de scholen gebruik van maakten waren oud en dringend aan vervanging toe. Ook kinderopvang en buitenschoolse opvang hebben een plek gekregen in de nieuwbouw. Sinds maart 2025 maken de leerlingen gebruik van de nieuwbouw.

 

Uitvoering plannen IHP-onderwijs

In 2024 zijn met verschillende schoolbesturen voorbereidingen opgestart voor nieuwbouw of renovatie. Het gaat om de Paulusschool in Abcoude, renovatie van de Christelijke Nationale School Abcoude, de uitbreiding van de Schakel in Vinkeveen, de uitbreiding met tijdelijke huisvesting van de Willespoort in Wilnis en de vervangende nieuwbouw van de basisscholen Driehuis en Windroos in Mijdrecht.

 

Renovatie gymzaal De Springbok

In december 2024 is de gymzaal in dorpshuis De Springbok in De Hoef na een duurzame renovatie weer geopend. De gymzaal kreeg onder andere een nieuwe sportvloer met vloerverwarming, akoestische wandbekleding, 116 zonnepanelen en werd grondig geïsoleerd. De renovatie werd voor het overgrote deel uitgevoerd door vrijwilligers.

 

Groene schoolpleinen

De gemeenteraad heeft bij de vaststelling van de begroting 300.000 euro beschikbaar gesteld voor een financiële bijdrage in het vergroenen van schoolpleinen. Groene schoolpleinen dagen kinderen veel meer uit om creatief te spelen en te ontdekken dan betegelde pleinen. Ze kunnen er bijvoorbeeld meer klimmen, klauteren en verstoppertje spelen. Daarnaast brengen groene schoolpleinen kinderen veel meer in contact met de natuur waardoor het plein ook gebruikt kan worden voor natuureducatie. Ook draagt een groen schoolplein bij aan de biodiversiteit en helpt het de school beschermen tegen hevige regens, hitte en extreme droogte. De eerste aanvragen van schoolbesturen zijn in 2024 gedaan.

 

Duurzaamheid

In de zomer van 2024 startte De Ronde Venen met de Lokale Aanpak Isolatie: een grootschalige campagne om huiseigenaren te helpen met isoleren. Veel huishoudens hebben een brief ontvangen met hun persoonlijke aanbod, tientallen besloten daarvan gebruik te maken. In 2025 gaan we verder met de Lokale Aanpak Isolatie en benaderen we nog meer huishoudens.

 

Om de netcongestie te beperken heeft de gemeente met de netbeheerder een samenwerkingsovereenkomst getekend. De overeenkomst is voor het realiseren van wijktransformatorhuisjes en het verlenen van medewerking aan andere projecten van de netbeheerders.

 

De gemeente heeft bij de provincie Utrecht een gebiedsbrede omgevingsvergunning flora-fauna activiteit aangevraagd. Deze vergunning versnelt de isolatieopgave binnen wet- en regelgeving. En bedreigde diersoorten als vleermuizen en vogels die in gebouwen verblijven worden beschermd bij bouw- of isolatiewerkzaamheden. De verwachting is dat we in maart 2025 de gebiedsbrede vergunning ontvangen.

 

In de zomer van 2024 is het hoofdgebouw van de Openbare Basisschool De Pijlstaart verduurzaamd. Het hoofdgebouw is nu net als het bijgebouw, compleet van het gas af.

 

Speelgoed een nieuw leven geven en tweedehands cadeaus uitzoeken voor Sinterklaas. En dat allemaal zonder iets te betalen. De Swap Sint speelgoedruilmarkt was een groot succes. Veel ouders kwamen naar de buurtkamer in Mijdrecht om speelgoed te ruilen. Het liet zien hoe leuk en makkelijk duurzaam leven is. Ouders delen en hergebruiken het speelgoed van hun kinderen. Daarbij deden ze iets goeds voor het milieu én het was fijn voor de portemonnee.

 

Beleidsplan Maatschappelijk Vastgoed

De samenleving komt tot bloei op plekken waar inwoners elkaar ontmoeten, waar ze hun vragen kwijt kunnen, waar ze mee kunnen doen in sport-, culturele en andere verenigingen en waar ze initiatieven kunnen ontplooien. Dit gebeurt op allerlei plekken in de gemeente: in sporthallen, in dorpshuizen en in andere gebouwen. Soms zijn deze eigendom van de gemeente en soms niet. Het Beleidsplan Maatschappelijk Vastgoed laat zien hoe de gemeente transparant en eerlijk omgaat met dit maatschappelijk vastgoed en organisaties die hier gebruik van maken. En zorgt voor betrouwbaar beheer en voorspelbare kosten. Het beleidsplan is in november door de gemeenteraad vastgesteld.

 

Onderzoek naar toekomstig professioneel beheer maatschappelijk vastgoed

De gemeente beheert een aantal grote multifunctionele gebouwen. Bijvoorbeeld het Veenweidebad, de Phoenix, De Eendracht en de grote dorpshuizen. Het beheer van deze gebouwen gaat goed, maar kan robuuster geregeld worden. Dit is verstandig, omdat beheer van dit soort gebouwen om expertise vraagt die de gemeente niet standaard in huis heeft. Daarom zijn de opties voor de toekomst op een rij gezet en is in het Beleidsplan Maatschappelijk Vastgoed vastgelegd dat de gemeente ervoor kiest deze gebouwen onder te brengen bij een professionele beheerorganisatie.

 

Intentieovereenkomst met de Voedselbank over verplaatsing naar Werkcentrum

De Voedselbank is een belangrijke organisatie voor de gemeente. De afgelopen jaren was de Voedselbank gevestigd in de voormalige basisschool de Trekvogel. Deze situatie was niet meer houdbaar door de hoge energielasten en slechte staat van het gebouw. De gemeente heeft samen met de Voedselbank gezocht naar een nieuwe locatie. De locatie aan Rondweg 1a ("Het Werkcentrum") biedt voor beide partijen veel kansen. In de zomer van 2024 hebben de gemeente en de Voedselbank hierover een intentieovereenkomst gesloten. In de tweede helft van het jaar zijn de afspraken concreter gemaakt.

 

Natuur en landschap

Na jaren van voorbereiding is de inrichting van de eerste 150 hectare natuur in Marickenland begonnen. In Marickenland wordt weidegrond omgevormd tot vochtig hooiland en bloemrijk grasland. Zo wordt het een aantrekkelijk leefgebied voor planten en dieren die profiteren van vochtige natuurgebieden, zoals orchideeën, de grote karekiet en zelfs de otter. Ook komen er verschillende recreatievoorzieningen, zoals wandelpaden, een natuurspeelplaats en vogeluitkijkpunten. De nieuwe natuur in Marickenland verbindt omliggende natuurgebieden en geeft planten en dieren meer de ruimte.

 

Bestemmingsplan Vinkeveense Plassen

Het afgelopen jaar is er samen met alle betrokken partijen en in nauwe samenwerking met de provincie hard gewerkt aan het nieuwe bestemmingsplan voor de Vinkeveense Plassen. Hiermee wordt bouwen onder voorwaarden toegestaan. Het nieuwe bestemmingsplan zorgt ook voor een impuls aan de natuur. Er wordt ruim 20 hectare nieuwe natuur ingericht. Daarnaast komen er stroken met vissenbossen op verzonken legakkers vlakbij Botshol en worden er natuurvriendelijke oevers aangelegd. De gemeenteraad beslist in 2025 over het plan.

 

Kunst en cultuur

De cultuurnota 2024-2032 is vastgesteld en draagt de naam: Terug naar de toekomst. Muziek, theater, kunst en festivals maken ons leven mooier en brengen mensen samen. We willen dat iedereen hiervan kan genieten. Daarom stimuleren we samenwerking tussen verenigingen en organisaties in onze 8 dorpen.

 

Inclusie

Het regenboogcafé is geopend in De Vink in Vinkeveen. Hier kan de LHBTIQA+ gemeenschap, en iedereen die hen omarmt, samenkomen. Het biedt een veilige en gezellige plek voor gesprekken en nieuwe vriendschappen. Na de sluiting van de locatie in Amstelhoek, hebben bezoekers weer een vaste plek om samen te komen. Het regenboogcafé is ook een symbool van onze inzet voor een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht wie je bent of van wie je houdt. Het is een initiatief van Stichting Samens en de gemeente.

 

Een avond uit in filmtheater de Gerrit markeerde de aftrap van Orange the World, een wereldwijde campagne die aandacht vraagt voor geweld tegen vrouwen en meisjes. De avond was een initiatief van de gemeenten De Ronde Venen en Uithoorn, samen met de Soroptimistclub Uithoorn/De Ronde Venen. Het doel van de avond was om de signalen van geweld tegen vrouwen te herkennen en onze rol in het terugdringen ervan te versterken. Dit is hard nodig, want in Nederland heeft 1 op de 4 vrouwen te maken met fysiek of seksueel geweld.

 

Armoede en schuldhulpverlening

Het beleidsplan Armoede en Schulden 2024 - 2028 is vastgesteld. Hierin gaat onze aandacht uit naar inwoners met een laag inkomen. We blikken terug op het beleid van de afgelopen jaren en staan stil bij de doelen voor de komende jaren. Denk aan de komst van de Groene Hart Pas, het behouden van minimaregelingen en het versterken van succesvol beleid. Dit doen we niet alleen. Samen met maatschappelijke organisaties wordt alles op alles gezet, zodat iedereen in onze gemeente kan meedoen.

 

WMO

In het regioplan Beschermd Wonen 2023 - 2025 werken we aan 3 belangrijke doelen: preventie, anders zorgen en passende zorg. We onderzoeken hoe we de uitstroom naar beschermd wonen kunnen verminderen. Dit doen we met lokale projecten zoals Kamers met Aandacht, Onder de Pannen en een samenwerking met Altrecht voor bemoeizorg.

Toelichting op niet gehaalde acties en de vervolgstappen

Terug naar navigatie - Toelichting op niet gehaalde acties en de vervolgstappen

Er zijn 93 acties opgenomen in de programma's en alle zijn beschreven en voorzien van een voortgangsindicator. Hierbij is uitgegaan van:

  • groen -> de actie is volledig of grotendeels uitgevoerd.
  • rood -> de actie is beperkt of niet uitgevoerd.

 

Van de 93 acties zijn er 69 volledig of grotendeels uitgevoerd en zijn er 24 beperkt of niet uitgevoerd.

 

Ten opzichte van de Tweede bestuursrapportage 2024 zijn 18 acties toegevoegd die beperkt of niet zijn uitgevoerd. Het gaat om:

  1. B24 | 1.1.3 We evalueren het Vereveningsfonds.
  2. B24 | 1.2.2 We voeren de maatregelen per dorp (uitvoeringsplannen) uit.
  3. B24 | 1.3.2 We stellen de ruimtelijke kaders en het bestemmingsplan/omgevingsplan op van het uit te breiden Bedrijventerrein Mijdrecht.
  4. B24 | 1.3.4 We stellen de kaders voor de gewenste beeldkwaliteit van het bestaande Bedrijventerrein Mijdrecht op.
  5. B24 | 1.5.2 We voeren fase 1 van het project aanwijzen nieuwe gemeentelijke monumenten uit.
  6. B24 | 1.5.3 We laten de herziene subsidieverordening voor gemeentelijke monumenten in werking treden.
  7. B24 | 1.7.2 We stellen een visie Vrijkomende Agrarische Bebouwing op.
  8. B24 | 1.8.1 Het in overeenstemming brengen van de bestaande situatie met de regels van het bestemmingsplan Plassengebied.
  9. B24 | 1.8.2 We breiden de handhavingscapaciteit voor het bestemmingsplan Buitengebied-West.
  10. B24 | 2.1.1 We actualiseren de Participatiekoers in 2024.
  11. B24 | 2.1.4 We schrijven een visie op de aanpak van jeugdwerkloosheid, voortijdig schoolverlaters en kwetsbare jongeren.
  12. B24 | 2.1.5 We ontwikkelen een visie op de samenwerking met ons sociaal ontwikkelbedrijf Kansis en Kansis Groen.
  13. B24 | 2.2.4 De beschikbare capaciteit van dorpshuizen wordt maximaal multifunctioneel ingezet.
  14. B24 | 2.4.4 We creëren ontmoetingsplekken voor LHBTIQ+ en gaan in gesprek met een verzorgingstehuis voor het keurmerk De Roze Loper.
  15. B24 | 2.5.1 We sluiten vraag en aanbod op het gebied van wonen, welzijn en zorg op elkaar aan op basis van de Woonzorgvisie.
  16. B24 | 3.1.3 We stellen een plan van aanpak op hoe om te gaan met de digitalisering van de straat op basis van een actueel beeld-
  17. B24 | 3.1.5 We stellen één of meer handhavingsarrangementen op, waarin afspraken en samenwerking tussen toezichthoudende en handhavende partners zijn vastgelegd.
  18. B24 | 3.1.6 We houden een cybercrisis oefening in samenwerking met de Veiligheidsregio Utrecht.

 

In de Eerste bestuursrapportage 2025 zal worden aangegeven of en welke acties worden doorgeschoven van 2024 naar 2025.

Financiële positie

Conclusie financiële positie

Terug naar navigatie - Conclusie financiële positie

De resultaten van de jaarrekening 2024 zijn:

  • Er is een tekort van 900.000 euro, wat 5,1 miljoen euro lager is dan verwacht. Dit is ontstaan door een combinatie van diverse factoren: hogere inkomsten uit leges omgevingsvergunningen, afrekeningen van voorgaande jaren in de jeugdzorg, de verkoop van grond en hogere kosten voor de openeinderegeling werk en inkomen. Deze verschillen zijn toegelicht in de 'Hoofdlijnenanalyse' in dit hoofdstuk.
  • Het tekort van 900.000 euro is opgebouwd uit een structureel tekort van 2,4 miljoen euro en een incidenteel overschot van 1,5 miljoen euro.
  • Door zowel de inzet van reserves, het financieel resultaat en de uitgevoerde investeringen daalt in 2024 de solvabiliteitsratio naar 16 procent. Daarmee komt deze ratio onder de landelijke norm van 20 procent. Dit is geen knelpunt als in de toekomst sprake is van een structureel begrotingssaldo en opbrengsten uit anterieure overeenkomsten.
  • De weerstandsratio om risico's op te vangen blijft "uitstekend".

 

De financiële positie is verder toegelicht met onderwerpen zoals investeringen, lokale heffingen, eigen vermogen en een financieel dashboard.

Financieel resultaat 2024

Terug naar navigatie - Financieel resultaat 2024

De jaarrekening 2024 toont een aanzienlijke verbetering in het financiële resultaat ten opzichte van de eerdere prognose in de Tweede bestuursrapportage van 2024. Het tekort is teruggebracht van 6,0 miljoen euro naar 0,9 miljoen euro. Dit blijkt uit onderstaande tabel.

 

Financieel resultaat 2024 (bedragen x 1 miljoen euro)
  Begroting 2024 na wijziging Rekening 2024 Verschil
Lasten 138,3 137,9 0,4
Baten 130,7 133,8 -3,1
Saldo van baten en lasten -7,6 -4,1 -3,5
Saldo van toevoegingen en onttrekkingen aan reserves 1,6 3,2 -1,6
Resultaat (- = tekort en + = overschot) -6,0 -0,9 -5,1

Hoofdlijnenanalyse van de verschillen tussen de begroting 2024 en de rekening 2024

Terug naar navigatie - Hoofdlijnenanalyse van de verschillen tussen de begroting 2024 en de rekening 2024

Na het verwerken van de raadsbesluiten tot en met december 2024 was rekening gehouden met een tekort van 6,0 miljoen euro. Ontwikkelingen zorgen ervoor dat het tekort is afgenomen met 5,1 miljoen euro naar 0,9 miljoen euro. Deze ontwikkelingen zijn op hoofdlijnen hierna vermeld. In de jaarrekening zijn de verschillen meer gedetailleerd weergegeven.

 

Financiële analyse van de verschillen (bedragen x 1 miljoen euro)

Nr. Omschrijving Bedrag Voor- of nadeel
1.

In 2024 zijn er diverse projecten waarbij de kosten doorschuiven van 2024 naar 2025. Voorbeelden hiervan zijn de anterieure overeenkomst De Meijert, implementatie Wet kwaliteitsborging en energiebesparende maatregelen dorpshuis Baambrugge. Met 2,3 miljoen euro aan lagere kosten vanwege deze doorschuivingen, is er een voordeel ontstaan dat direct verrekend is door een lagere onttrekking aan de reserves. Zie hiervoor de toelichting bij nummer 16.

-2,3 Voordeel
2. Voor het verstrekken van leges voor wonen en bouwen was rekening gehouden met 0,9 miljoen aan opbrengsten. Dankzij hogere ontvangen leges is er een financieel voordeel ontstaan van 1,3 miljoen euro.  -1,3 Voordeel
3. In 2024 is 14,6 miljoen euro begroot voor de uitvoering, van de openeinderegeling, van de taken vanuit de Jeugdwet. Uiteindelijk is er 1,0 miljoen euro minder uitgegeven dan begroot. Dit voordeel is voor 0,8 miljoen te danken aan afrekeningen van voorgaande jaren, het resterende bedrag van 0,2 miljoen euro bestaat uit andere voordelen. Het voordeel is alvast een positieve bijdrage voor de te realiseren besparing op basis van de verbeter- en besparingsmaatregelen vanuit het rapport van Berenschot. -1,0 Voordeel
4. Hogere opbrengsten door compensatie van provincie voor de inzet op het beleidsterrein Ruimte en leefomgeving en vergoeding in de gemaakte plankosten zorgen voor een voordeel van 0,9 miljoen euro. -0,9 Voordeel
5. Voor verkeer, vervoer en water is een budget beschikbaar van 11,3 miljoen euro. Hierop is een voordeel ontstaan van 0,9 miljoen euro. Dit voordeel komt voort uit een combinatie van factoren: vertragingen in aanbestedingsprocedures, het uitstellen van projecten (Mobiliteits - en Verkeersveiligheidsplan), en de besparingen die gerealiseerd zijn door het overstappen op energiezuinigere openbare verlichting ("verledden").  -0,9 Voordeel
6. Door verkoop van vastgoed is een voordeel ontstaan van 0,6 miljoen euro en daarbij komt lagere onderhoudskosten van 0,1 miljoen euro voor het voormalige pand van de openbare basisschool De Trekvogel. -0,7 Voordeel
7. Uit de raadsinformatiebrief van 21 januari 2025 over de uitkomsten van decembercirculaire gemeentefonds blijkt dat de rijksbijdrage algemene uitkering voor 2024 stijgt met 0,7 miljoen euro.  -0,7 Voordeel
8. Voor de kosten van overhead is een budget beschikbaar van 21,5 miljoen euro. Hierop is een voordelig verschil ontstaan van 2 procent ofwel 0,4 miljoen euro. Dit voordeel is een mix van per saldo 0,6 miljoen euro aan lagere kosten van ondersteunend personeel, ICT, juridische zaken, overige facilitaire zaken en 0,2 miljoen euro aan hogere kosten voor het beheer van het gemeentehuis. -0,4 Voordeel
9. Er is een voordeel ontstaan van 0,4 miljoen euro op het saldo van de kortlopende kosten en opbrengsten van rente. Dit komt doordat diverse ambities op het gebied van wonen en zorg doorschuiven naar 2025, wat invloed heeft op de kostenontwikkeling van rente. -0,4 Voordeel
10. Voor volksgezondheid is een budget opgenomen van 0,4 miljoen euro. Hierop is dankzij de inzet van specifieke uitkeringen een voordeel ontstaan van 0,3 miljoen euro. -0,3 Voordeel
11.

De verschuiving van verkoop van grond Maricken van 2024 naar 2025 zorgt voor een daling in de opbrengsten van 3,9 miljoen euro. Dit nadeel is direct verrekend is door een lagere storting aan de reserves. Zie hiervoor de toelichting bij nummer 16.

3,9 Nadeel
12. Overige mutaties inclusief afrondingsverschillen zorgt voor een nadeel van 0,6 miljoen euro. 0,6 Nadeel
13. Voor werk en inkomen is een budget beschikbaar van 6,1 miljoen euro. Hierop is een nadeel ontstaan van 0,5 miljoen euro. Deze gemeentelijke taken hebben het karakter van openeinderegelingen, waardoor het nadeel is ontstaan door diverse oorzaken.  0,5 Nadeel
14. De kosten van bestuur zijn gestegen met 0,4 miljoen euro. Hiervan heeft 0,3 miljoen euro betrekking op de kosten van Algemene pensioen- en uitkeringswet politieke ambtsdragers (APPA) en 0,1 miljoen euro op de kosten van de griffie/raad. 0,4 Nadeel
  Totaal saldo van baten en lasten -3,5 Voordeel
15.

Verrekeningen met de reserves zorgen voor een effect van 1,6 miljoen euro. De lagere storting van 3,9 miljoen euro, als gevolg van het uitstellen van de verkoop van grond Maricken, gecombineerd met een lagere onttrekking van 2,3 miljoen euro door het deels verschuiven van projecten naar 2025. Zie hiervoor de toelichtingen bij de nummers 1 en 11. Een totaaloverzicht van de incidentele verrekeningen met de reserves is opgenomen in 'Jaarrekening 2024' bij onderdeel 07 | Overzicht incidentele toevoegingen en onttrekkingen aan de reserves.

-1,6 Voordeel
  Totaal -5,1 Voordeel

Structureel tekort tegenover een incidenteel overschot

Terug naar navigatie - Structureel tekort tegenover een incidenteel overschot

Het onderscheid tussen structurele en incidentele resultaten is van belang voor het inzicht in de financiële positie van de gemeente. In het algemeen geldt dat de gemeente structurele taken uitvoert en daarvoor structurele lasten raamt in de begroting. Structurele lasten en baten zijn de regel, incidentele lasten en baten zijn de uitzondering. 

 

Het tekort van 900.000 euro is opgebouwd uit een structureel tekort van 2,4 miljoen euro en een incidenteel overschot van 1,5 miljoen euro. In het structurele element is onder meer opgenomen de rijksbijdrage van de algemene uitkering, de kosten van onderhoud aan de fysieke infrastructuur en de kosten van de openeinderegelingen jeugd en WMO. Een totaaloverzicht van de incidentele baten en lasten is opgenomen in de 'Jaarrekening 2024' bij onderdeel 05 | Incidentele baten en lasten.

 

Onderscheid naar incidenteel en structureel resultaat 2024 (bedragen x 1 miljoen euro)
  Incidenteel Structureel Totaal
Lasten 9,6 128,3 137,9
Baten 6,9 126,9 133,8
Saldo van baten en lasten -2,7 -1,4 -4,1
Saldo van toevoegingen en onttrekkingen aan reserves 4,2 -1,0 3,2
Resultaat (- = tekort en + = overschot) 1,5 -2,4 -0,9

Lokale heffingen en woonlasten

Terug naar navigatie - Lokale heffingen en woonlasten

Hieronder is opgenomen de ontwikkeling van de gemeentelijke woonlasten voor meerpersoonshuishoudens met een grote restafvalcontainer.

 

  2023 2024 Verschil

OZB-lasten bij gemiddelde WOZ-waarde

(2023: € 598.000 en 2024: € 605.000)

382 376 -6
Afvalstoffenheffing (240 liter container) 358 378 20
Rioolheffing 216 235 19
Totale woonlasten voor een gezin bij een gemiddelde WOZ-waarde van een koopwoning 956 990 34
Gemiddelde woonlasten in de provincie Utrecht (Bron: COELO) 1.019 1.103 84
Landelijk gemiddelde (Bron: COELO) 942  994 52

 

Dit voorbeeld laat zien dat de woonlasten voor deze huishoudens zijn opgebouwd uit de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing, en hoe deze lasten zich hebben ontwikkeld van 2023 naar 2024.

 

In 2024 is de onroerendzaakbelasting (OZB) 6 euro lager dan in 2023. Dit is opvallend omdat men had verwacht dat de OZB met 4,2 procent zou stijgen. De reden voor de daling van de onroerendzaakbelasting (OZB) in 2024 is dat men oorspronkelijk verwachtte dat de waarde van woningen meer zou stijgen dan uiteindelijk gebeurde. Omdat de woningwaarden minder stegen dan voorspeld, viel de OZB lager uit dan verwacht.

 

Als in dit voorbeeld in 2024 was gekozen voor een kleine restafvalcontainer in plaats van een grote restafvalcontainer dan waren de lokale heffingen 100 euro lager.

 

Meer informatie is opgenomen in de paragraaf Lokale heffingen.

Ontwikkeling eigen vermogen

Terug naar navigatie - Ontwikkeling eigen vermogen

Het uitgangspunt van de Nota reserves en voorzieningen is om rekeningresultaten te verrekenen met de algemene reserve. We stellen voor om het tekort van 0,9 miljoen euro in mindering te brengen op de algemene reserve. Het effect van dit voorstel op de omvang van de reserves is hieronder weergegeven.

 

Eigen vermogen 2024 (bedragen x 1 miljoen euro)
  Stand voor bestemming Bestemming Stand na bestemming
Algemene reserve 15,1 -0,9 14,2
Bestemmingsreserves 9,3 0,0 9,3
Rekeningresultaat -0,9 0,9 0,0
Totaal 23,5 0 23,5

 

Meer informatie over het eigen vermogen is opgenomen in de 'Jaarrekening 2024' bij onderdeel 08 | De stand en verloopoverzicht reserves.

Investeringen

Terug naar navigatie - Investeringen

In 2024 is geïnvesteerd in voorzieningen waarvan onze inwoners meerdere jaren gebruik kunnen maken. Voorbeelden hiervan zijn de aanleg of verbetering in de openbare ruimte zoals wegen, bruggen en openbare verlichting. Daarnaast is geïnvesteerd in schoolgebouwen en sportvelden. In 2024 is 20,4 miljoen euro besteed aan investeringen. 

 

Investeringen 2024 (bedragen x 1 miljoen euro)
Onderwijshuisvesting 8,4
Vastgoed 2,4
Bruggen 2,3
Binnen- en buitensportaccommodaties 2,1
Wegen 2,0
Openbare verlichting 0,9
Facilitaire zaken en huisvesting 0,8
Fiets- en busvoorzieningen 0,5
Voertuigen en materialen 0,3
Automatisering 0,3
Afval 0,2
Riolering 0,2
  Totaal 20,4

 

Meer informatie is opgenomen in de 'Jaarrekening 2024' bij onderdeel 10 | Voortgang investeringen. 

Waar komt het geld vandaan?

Terug naar navigatie - Waar komt het geld vandaan?

Voor het uitvoeren van taken ontvangt de gemeente van verschillende bronnen middelen. De opbrengsten zijn 138,5 miljoen euro. Hiervan komt 69 procent van het Rijk in de vorm van de algemene uitkering en doeluitkeringen. De overige 31 procent komt uit lokale heffingen, overige opbrengsten en de inzet van reserves. Tegenover de opbrengsten staan 139,4 miljoen euro aan bestedingen. Daarmee komt het rekeningresultaat voor 2024 uit op een tekort van 0,9 miljoen euro.

 

Opbrengsten (bedragen x 1 miljoen euro)
  Opbrengsten Percentage
Rijk:    
  • Algemene uitkering
78,0 56%
  • Specifieke uitkeringen
18,0 13%
Lokale heffingen:    
  • Onroerendezaakbelasting
11,0 8%
  • Afvalstoffenheffing
6,2 4%
  • Rioolheffing
5,6 4%
  • Overige belastingen en leges (zoals toeristenbelasting en leges burgerzaken)
4,6 3%
Overige inkomsten:    
  • Overige inkomsten
7,2 5%
  • Huren en pachten
1,6 1%
  • Rente en dividend
0,8 1%
  • Inkomsten uit grond
0,7 1%
Afrondingsverschillen 0,1 1%
Totaal baten 133,8 97%
Onttrekkingen aan reserves 4,7 3%
Totaal 138,5 100%

Waar is het geld aan besteed?

Terug naar navigatie - Waar is het geld aan besteed?

De gemeente voert diverse taken uit zoals onderhoud aan wegen, het verstrekken van bijstandsuitkeringen, jeugdzorg, het verstrekken van een paspoort, het beheer van sportvelden en de brandweerzorg. De bestedingen van deze taken zijn verdeeld over vijf programma's. 

 

Bestedingen (bedragen x 1 miljoen euro)
  Bestedingen Percentage
Programma 1 | Wonen (w.o. onderhoud wegen, plantsoen, openbare verlichting, afval, riolering en woningbouw) 38,5 28%
Programma 2 | Samenleven (w.o. onderwijshuisvesting, leerlingenvervoer, dorpshuizen, jeugdhulp, WMO en volksgezondheid) 67,1 48%
Programma 3 | Veiligheid (w.o. brandweer, opstellen en handhaven van de Algemene Plaatselijke Verordening) 4,7 3%
Programma 4 | Bestuur en bedrijfsvoering (w.o. bestuur, burgerzaken en overhead) 25,7 18%
Programma 5 | Financiën (w.o. waardering en invordering onroerendezaakbelasting en rente)  1,9 1%
Afrondingsverschillen 0,0 1%
Totaal lasten 137,9 99%
Toevoegingen aan reserves 1,5 1%
Totaal 139,4 100%

Financieel dashboard 2020 - 2024

Terug naar navigatie - Toelichting financieel dashboard

Het is voor de tweede keer dat in de verantwoording een financieel dashboard is opgenomen. Zowel nationale als lokale signaleringswaarden zijn hieraan toegevoegd. Dit biedt een middel voor een beter begrip van de financiële situatie en ondersteunt de dialoog tussen de raad en het college over de financiële positie. Meer informatie over definities van de indicatoren is opgenomen in de 'Jaarrekening 2024' bij onderdeel 21 | Definities financiële kengetallen.

 

De financiële kengetallen zijn ingedeeld naar:

  1. Wendbaarheid - Kan de gemeente zich relatief snel aanpassen aan veranderde omstandigheden?
    • 01 | Afhankelijkheid inkomsten van het Rijk.
    • 02 | Uitgaven van verbonden partijen.
    • 03 | Netto investeringsquote.
    • 04 | Afschrijvingen.
    • 05 | Kosten van rente.
    • 06 | Netto schuldquote [BBV].
    • 07 | Belastingcapaciteit (BBV).
  2. Weerbaarheid - Kan de gemeente tegen een stootje?
    • 01 | Exploitatieresultaat (voor mutaties reserves).
    • 02 | Structurele exploitatieresultaat [BBV].
    • 03 | Eigen vermogen ten opzichte van de baten.
    • 04 | Solvabiliteitsratio [BBV].
    • 05 | Grondexploitatie [BBV].
    • 06 | Weerstandsratio.

1.01 Wendbaarheid | Afhankelijkheid inkomsten van het Rijk

Terug naar navigatie - 1.01 Wendbaarheid | Afhankelijkheid inkomsten van het Rijk
Interpretatie: Hoe lager, hoe beter.
De afhankelijkheid van rijksbijdragen levert een kwetsbaarheid op in de financiële stabiliteit van een gemeente. Als deze bijdragen verminderen, kan dat direct invloed hebben op de uitvoering van belangrijke taken en voorzieningen. Dit benadrukt het belang van financiële wendbaarheid en het streven naar diverse inkomstenbronnen om de impact van fluctuaties te minimaliseren.

1.02 Wendbaarheid | Uitgaven van verbonden partijen

Terug naar navigatie - 1.02 Wendbaarheid | Uitgaven van verbonden partijen
Interpretatie: Hoe lager, hoe beter.
Veel gemeenten brengen de uitvoering en zorgkosten van het sociaal domein onder in een gemeenschappelijke regeling, waardoor ze gemiddeld 30 procent van hun budget aan verbonden partijen uitgeven. Als een groter deel van de kosten naar verbonden partijen gaat, zullen bezuinigingen meer tijd vergen. Dit is het gevolg van de noodzaak om bezuinigingen samen met andere partijen te implementeren. Het mede-eigenaarschap van een verbonden partij voegt een extra laag van verantwoordelijkheid en risico toe, omdat de gemeente niet alleen een financiële, maar ook een bestuurlijke rol heeft. 

1.03 Wendbaarheid | Netto investeringsquote

Terug naar navigatie - 1.03 Wendbaarheid | Netto investeringsquote
Interpretatie: Te hoge investeringen zorgen voor het oplopen van de netto schuldquote en daarmee voor het oplopen van de schuldverplichtingen. Bij te lage investeringen zijn op termijn achterstallige investeringen nodig, omdat anders de leefbaarheid in de gemeente onder druk komt.
Deze indicator geeft aan dat er een inhaalslag gaande is op het gebied van schoolgebouwen, wegen, bruggen, openbare verlichting en sportaccommodaties. Dit heeft gevolgen voor de kostenontwikkeling van afschrijvingen en rente, evenals voor de omvang van langlopende leningen. 

1.04 Wendbaarheid | Afschrijvingen

Terug naar navigatie - 1.04 Wendbaarheid | Afschrijvingen
Interpretatie: Hoe lager, hoe beter.
Afschrijvingen ontstaan door investeringen die over meerdere jaren worden gebruikt. Wanneer er een hoog percentage aan afschrijvingen is, zijn er slechts beperkte mogelijkheden voor ombuigingen. 

1.05 Wendbaarheid | Kosten van rente

Terug naar navigatie - 1.05 Wendbaarheid | Kosten van rente
Interpretatie: Hoe lager, hoe beter.
De relatie tussen rentekosten en de schuldpositie is direct en aanzienlijk. Een hoger schuldniveau resulteert in verhoogde rentelasten, die vervolgens de financiële speelruimte voor besparingen en investeringen beperken. Voor financiële stabiliteit is het daarom essentieel om een beheersbare schuldpositie te onderhouden.

1.06 Wendbaarheid | Netto schuldquote [BBV]

Terug naar navigatie - 1.06 Wendbaarheid | Netto schuldquote [BBV]
Interpretatie: Hoe lager, hoe beter.
De schulden zijn vooral ontstaan door investeringen te doen waarvoor leningen zijn aangegaan om de leveranciers te betalen. Uit de grafiek blijkt dat de gemeente onder de signaalwaarde is gebleven. Een hoge schuldquote beperkt de mogelijkheden voor bezuinigingen, omdat de leningen een langdurig karakter hebben.

1.07 Wendbaarheid | Belastingcapaciteit (BBV)

Terug naar navigatie - 1.07 Wendbaarheid | Belastingcapaciteit (BBV)
Interpretatie: Hoe lager, hoe beter.
De belastingcapaciteit biedt inzicht in de verhouding van de belastingdruk binnen een gemeente ten opzichte van het nationale gemiddelde. In 2024 bedragen de gemiddelde gemeentelijke woonlasten voor een meerpersoonshuishouden landelijk 994 euro. In de gemeente De Ronde Venen zijn deze woonlasten 990 euro en daarmee nagenoeg gelijk aan het landelijke gemiddelde. Als de woonlasten in een gemeente al hoger liggen dan dit gemiddelde, is de ruimte voor aanpassing beperkter.

2.01 Weerbaarheid | Exploitatieresultaat (voor mutaties reserves)

Terug naar navigatie - 2.01 Weerbaarheid | Exploitatieresultaat (voor mutaties reserves)
Interpretatie: Bij twee negatieve exploitatieresultaten in drie jaar springt het licht op oranje.
In dit kengetal zijn zowel de incidentele als de structurele lasten en baten opgenomen. Dit leidt tot een wisselend patroon in de jaren 2020 tot en met 2024. Het volgende kengetal biedt inzicht in het structurele resultaat. 

2.03 Weerbaarheid | Eigen vermogen ten opzichte van de baten

Terug naar navigatie - 2.03 Weerbaarheid | Eigen vermogen ten opzichte van de baten
 
Interpretatie: Een evenwichtige benadering is essentieel om enerzijds voldoende reserves te behouden voor onvoorziene risico's, en anderzijds te vermijden dat er onnodig geld wordt opgepot dat ten goede zou kunnen komen aan de inwoners. 
Deze indicator wordt vooral beïnvloedt door de inzet reserves van reserves en het financieel resultaat.

2.04 Weerbaarheid | Solvabiliteitsratio [BBV]

Terug naar navigatie - 2.04 Weerbaarheid | Solvabiliteitsratio [BBV]
 
Interpretatie: Hoe lager, hoe hoger de schuldenpositie.
Door zowel de inzet van reserves, het financieel resultaat en de uitgevoerde investeringen daalt in 2024 de solvabiliteitsratio onder de 20 procent. Dit is geen knelpunt als in de toekomst sprake is van een structureel sluitende begroting en opbrengsten uit anterieure overeenkomsten.

2.06 Weerbaarheid | Weerstandsratio

Terug naar navigatie - 2.06 Weerbaarheid | Weerstandsratio
 
 Interpretatie: tenminste voldoende om risico's te kunnen opvangen.
De verhouding tussen weerstand en risico's, evenals de beschikbare capaciteit om deze risico's op te vangen, vertoont een variabele grootte en blijft "uitstekend".

Kerngegevens 2020 - 2024

Terug naar navigatie - Kerngegevens
  Realisatie 2020 Realisatie 2021 Realisatie 2022 Realisatie 2023 Realisatie 2024
Inwoners          

Aantal per 1 januari

44.456 44.720 44.955 45.572 45.813

Bevolkingsgroei

264 235 617 241 111

Aantal per 31 december

 44.720 44.955 45.572 45.813 45.924
Woningen          

Aantal per 1 januari

18.517 18.580 18.721 18.872 19.039

Woninggroei

63 141 151 167 31

Aantal per 31 december

 18.580 18.721 18.872 19.039 19.070
Huishoudens op 1 januari          
Eenpersoonshuishoudens 5.857 5.923 6.064 6.189 6.338
Meerpersoonshuishoudens 13.268 13.364 13.393 13.559 13.625
Totaal huishoudens 19.125 19.287 19.457 19.748 19.963
Economische structuur          
Aantal vestigingen van bedrijven (Bron: LISA) 5.760 5.960  6.310  6.730  -
Aantal banen van fulltimers, parttimers en uitzendkrachten (Bron: LISA) 18.190 18.270 18.690 19.140 -