In 2022 stelt de gemeente participatiebeleid op
De raad geeft hiermee heldere kaders voor participatie die passen bij De Ronde Venen. Met het beleid geven we als gemeente aan waarom we participatie van belang vinden, hoe we zelf omgaan met participatie en wat we van inwoners verwachten. Het is zowel voor de inwoners en andere belanghebbenden als voor het gemeentebestuur van belang dat vooraf duidelijk is hoe breed de marges van beïnvloeding zijn. Bij het opstellen van de participatiebeleid heeft de gemeenteraad de ruimte om rekening te houden met de lokale behoefte en omstandigheden.

Het participatiebeleid schetst de samenhang tussen beleid, uitvoering, betrokkenen en benodigde bronnen om de ambitie waar te kunnen maken. Het participatiebeleid is bondig en beeldend en gericht op toepassing in de praktijk.

 

Bij het participatiebeleid hoort

  • Participatieverordening
    De raad legt hierin alle afspraken en regels op het gebied van participatie juridisch vast. Zowel voor de gemeente als voor anderen. De participatieverordening vervangt daarmee de huidige inspraakverordening.
  • Implementatieplan
    In dit plan staat wat we gaan doen om het participatiebeleid uit te voeren. Denk aan methoden, richtlijnen, en passende participatiemiddelen (participatietoolbox). In het plan staat wat daar voor nodig is aan inzet van mensen (organisatie) en tijd, geld en communicatie.
  • Participatierichtlijn
    De participatierichtlijn is een specifiek onderdeel van het implementatieplan. Zowel inwoners, organisaties, ondernemers als de gemeente kunnen initiatiefnemer zijn van (ruimtelijke) initiatieven. De initiatiefnemer is verantwoordelijk voor (het organiseren van) de participatie. De richtlijn is een hulpmiddel bij de organisatie van participatie. Een stappenplan met uitgangspunten en tips. Het maakt duidelijk wat inwoners, organisaties, ondernemers en de gemeente daarbij van elkaar mogen verwachten.

 

Nieuwe wetgeving vraagt om participatiebeleid
Dit volgt uit de Wet participatie op decentraal niveau en de Omgevingswet. Beide wetten worden in 2022 verwacht. We stemmen de besluitvorming over het participatiebeleid hierop af.