Omschrijving (toelichting)

‘Informatie’ en de systemen waarin dat verwerkt wordt zijn wellicht wel de grootste bedrijfsmiddelen binnen de gemeente.  Dit maakt het belang van een veilige omgang met deze informatie groot. Veilig betekent in deze zin enerzijds dat we de privacy van de gegevens waarmee we werken goed waarborgen en anderzijds dat we ons wapenen tegen cyberdreiging. Deze dreiging blijft groot. Door het thuis en hybride werken zijn de veiligheidsrisico’s veranderd. 


Andere ontwikkelingen die afgelopen jaar een rol gespeeld hebben zijn het werken met steeds meer cloud toepassingen en een beter inzicht krijgen in de staat van onze beveiliging.  Het is van belang om onze maatregelen aan te passen op de veranderende risico inschatting en onze kennis op peil te houden zodat we cybercriminelen een stap voor blijven. Naast technische maatregelen speelt bewustwording daarbij een grote rol. In 2021 is, in samenwerking met de privacy-adviseur, veel aandacht gegeven aan de bewustwording van informatie- en privacy-veilig werken.


In 2021 is de Eenduidige Normatiek Single Information Audit (ENSIA) over 2020 succesvol afgerond. Deze audit bevat onderdelen van Burgerzaken (BRP en reisdocumenten), Ruimte (BAG, BRO en BGT), Sociaal Domein (SUWI) en een tweetal DigiD-aansluitingen. Eind 2021 is de zelf-evaluatie van eerdergenoemde processen over 2021 succesvol en ruim binnen de gestelde tijd afgerond.