Omschrijving (toelichting)

  • Op 14 april 2021 hebben Provinciale Staten (PS) kennisgenomen van het concept pakket aan maatregelen en de daarbij behorende onderbouwing. PS besloot de studiefase met één jaar te verlengen. Het pakket wordt heroverwogen om te komen tot een kosteneffectiever en kleiner pakket aan maatregelen met een nadrukkelijke focus op leefbaarheid en verkeersveiligheid. Het college heeft zorgen over dit uitstel uitgesproken en gevraagd om een waarborg van het oplossen van de knelpunten bij de Hofland en in Vinkeveen. Gedurende het jaar heeft op regelmatige basis overleg plaatsgevonden over de voortgang van de provinciale heroverweging.
  • In 2021 leken meer ongevallen op de N201 plaats te vinden dan in voorgaande jaren. De gemeente heeft ambtelijk en bestuurlijk aandacht gevraagd voor deze constatering. De provincie heeft hierop een projectteam in het leven geroepen. Dit team inventariseert de verkeersveiligheidsknelpunten op de N201 inventariseert en onderneemt actie waar nodig en mogelijk op korte termijn. Dit vooruitlopend op het project Toekomst N201.
  • Daarnaast spelen in de gemeente meerdere projecten die nauwe samenhang hebben met het project N201 van de provincie.
  • Het Ruimtelijk Perspectief, met specifiek de uitbreiding van het bedrijventerrein in Mijdrecht, is erbij gebaat dat de bocht in de N201 bij Hofland wordt gestrekt. De inzet in de overleggen met de provincie was dan ook om deze afsnijding in het maatregelenpakket te houden.
  • Een ander project is het Centrumplan Vinkeveen. Voor de verbetering van de verkeersstructuur is aansluiting nodig op de N201. Met verkeerskundigen van de provincie en het projectteam N201 is regelmatig overleg geweest. Het laatste kwartaal specifiek over het raadsbesluit van 30 september over de ontsluitingsvariant van Vinkeveen en hoe deze op te nemen in de planuitwerking van de N201 bij de provincie.