Omschrijving (toelichting)

In 2021 is er uitvoering gegeven aan het lokaal werkplan van de regiovisie Veilig Samen Leven. De lokale coördinator Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (hierna: HG en KM) heeft samen met partners uitvoering gegeven aan dit lokaal werkplan. Bewustwording van het thema en de aangrenzende problematiek en vroegsignalering, is het fundament van de aanpak HG en KM. De aanpak Veilig Samen Leven rust op drie pijlers: Bewustwording en Preventie, Kennis en Vaardigheden, Samenwerken en Integraliteit. Deze pijlers dragen bij aan het doel: “Huiselijk geweld en kindermishandeling te signaleren, terug te dringen en de schade ervan te beperken om zo de cirkel van geweld, de overdracht van generatie op generatie, te doorbreken”.

 

Bewustwording
Rondom de ‘Dag van de wereldbewustzijn ouderenmisbruik’ is contact gezocht met alle aanbieders die zorg leveren aan ouderen met een toolkit ouderenmishandeling. Er is met een aantal partners een voorzet gegeven op een jaarkalender om een aantal keer gedurende het jaar aandacht te vragen voor mishandeling. In de week tegen KM hebben we een ‘lokale’ campagne uitgezet door middel van ervaringsverhalen van jongeren en is er een artikel gedeeld in de lokale krant. Ook is er over dit onderwerp een artikel in de nieuwsbrief gericht aan sportverenigingen.  
We hebben i.s.m. de Soroptimisten meegedaan aan de campagne Orange the World. Een aantal gebouwen zijn oranje uitgelicht en hebben de vlag gehesen op het gemeentehuis. In de lokale krant is een artikel geplaatst. 

 

Deskundigheidsbevordering
Er is gesproken met de beleidsmedewerker Sport om de sportcoaches in te zetten als ambassadeur. De sportcoaches kunnen de ‘Niet pluis’ training aanbieden aan trainers.

 

Integraal samenwerken
Afgelopen jaar is de actiegroep HG en KM verder gevormd. De groep bestaat uit een afvaardiging van o.a. kernteam, beleidsmedewerkers SD en VI, Kwadraad, wijkagent, Jeugdgezondheidszorg, STDB, intern begeleider, Gezinsbuddy, Buurtgezinnen, Ouders Lokaal, etc. Door de krachten te bundelen oefenen we samen invloed uit op het totale werkveld. We creëren kortere lijnen binnen de verschillende beroepsvelden, halen informatie op en zetten het belang van signaleren en handelen op de kaart. De lokale coördinator HG en KM stond ook op de samenwerkingsmarkt om HG en KM onder de aandacht te houden.

 

Herijken regiovisie Veilig Samen Leven
Eind 2020 is de provinciale regiovisie voor een veilig thuis vastgesteld. Vanuit de provincie is de opdracht aan jeugdzorgregio’s in Utrecht om een regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling op te stellen. Utrecht West heeft de regiovisie Veilig Samen Leven. In 2021 is daarom besloten de regiovisie Veilig Samen Leven te herijken. Dit proces heeft vertraging opgelopen, omdat er in de jeugdzorgregio ontwikkelingen zijn waarop we met de regiovisie Veilig Samen Leven een verbinding willen maken. In 2022 wordt de herijking verder opgepakt.