Toelichting

--

Kwaliteit

In het jaar 2018 zijn de 11 ontwikkelopgaven uit de Maatschappelijke agenda opgepakt in de lijnorganisatie.

De ontwikkelopgaven ‘Inwoner Centraal’ (1) heeft ertoe geleid dat er wordt gewerkt vanuit de leefwereld van de inwoners. In 2018 zijn meerdere pilots geweest om te kijken op welke manier onze inwoner betrokken worden bij maatschappelijke vraagstukken. Voorbeelden hiervan zijn de Taalbijeenkomsten met laaggeletterden, Minicongres met mantelzorgers, Ideeënwerkplaats waar de inwoners ideeën kunnen pitchen, Jongerenbijeenkomst in Abcoude, de Armoedeconferentie en de bijeenkomst Kunst en Cultuurhistorie. Dit heeft ertoe geleid dat er breed gedragen plannen worden gemaakt rondom de opgaven. In de Toegang is gewerkt met zelfsturing, waarbij inwoners en hun direct omgeving worden betrokken bij de planvorming rondom het vraagstuk van de inwoners. Er is een regiesysteem aangeschaft waarbinnen de inwoner zelf regie kan voeren over zijn dossier.

Er wordt lokaal, ontschot en integraal gewerkt (2, 4 en 5), waarbij moet worden opgemerkt dat hier nog slagen te maken zijn. Het in 2019 verder doorontwikkelen van de Toegang en blijvende inzet op De Nieuwe Route als werkwijze om met vraagstukken of initiatieven die zich aandienen, moeten hier verder aan bijdragen. Net zoals het lopende experiment in de Toegang waarbij wordt geëxperimenteerd met zelfbeslissingsrecht van de professional (9) en een pilot regelarm werken.

Er ligt een notitie ‘inclusieve samenleving’ (3) die nog verder aandacht en implementatie behoeft. Hier wordt in 2019 mee verder gegaan.

Samen met de andere domeinen wordt gekeken hoe er opgavegericht gewerkt (6) gaat worden. Dit krijgt in 2019 zijn beslag.

Er zijn veel Ideeën in de gemeenschap (7), die deels financiële ondersteuning hebben gehad van de gemeente. Hiermee bieden we ruimte voor innovatie en ruimte om hiervan te leren.

Ook in 2019 blijven we elkaar ontmoeten aan de ‘Ontwikkeltafel’ om verder invulling te geven aan ‘strategisch partnerschap’(8). Het daadwerkelijk met elkaar delen en bespreken van de strategische opgaven waar we gezamenlijk voor staan, help bij het verder verbeteren van de samenwerking. Datzelfde geldt voor onze participatieraad

Het huis van Alles (10) is geen doel meer op zich, maar is een locatie waar iedereen welkom is en waar inwoners - jong en oud - vrijwilligers en professionals elkaar ontmoeten. Zij kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten, informatie halen of zomaar langsgaan voor een praatje.

Het project Sturing en bekostiging (11) heeft ertoe geleid dat er een burgerpeiling is geweest, dat er meerdere indicatoren zijn genoemd en dat we nu in het stadium zitten dat er keuzes worden gemaakt uit de indicatoren. Het gedachtegoed rondom resultaatsturing heeft zijn beslag gekregen in de organisatie. Ook de afdeling Sociaal Domein wordt in 2019 rondom de pijlers uit de Maatschappelijke Agenda ingericht (Inwoner centraal, zelfregie en eigenkracht, inclusieve samenleving, lokaal waar mogelijk en ontschot en integraal werken). Kortom: de ontwikkelopgaven zijn belegd in de lijnorganisatie en maken continue onderdeel uit van de transformatie voor de komende periode.