Toelichting

--

Kwaliteit

Wij ondersteunen en faciliteren initiatieven van inwoners die gericht zijn op zowel de sociale als de fysieke leefomgeving. Dat doen we door kennis in te brengen, deskundigen samen te brengen, netwerken aan te spreken en financiële ondersteuning aan te bieden. Het bewonersbudget en Innovatiefonds zijn hiervoor de instrumenten. Voorbeelden zijn de ondersteuning van bewonersplatforms in dorpen en wijken, de projecten Abcoude Proof, Hartstochthof, de Buurderij, de Ideeënwerkplaats en de werkgroep Groene Stoom.

 

Er wordt vanuit het sociaal domein een bijdrage geleverd aan de pilots 'Omgevingswet' door deel te nemen aan werkgroepen.

 

Wij hebben inwonersplatforms in Amstelhoek, Abcoude, Baambrugge, De Hoef, Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis ondersteund en verschillende initiatieven van inwoners gefaciliteerd.

 

De Pilot Abcoude Proof heeft in 2018 een gemeentelijke financiële bijdrage ontvangen. Het ontwikkelen van een 'concept store' met een ontmoetingsfunctie is als positief ervaren door het bestuur van de Stichting Abcoude Proof, deelnemende ondernemers en publiek. De invulling van de locatie wordt in 2019 door een kleine groep ondernemers in een gewijzigde vorm voortgezet.

 

Het project Hartstochthof kent een lange voorbereidingsperiode. Vanuit de gemeente is over diverse zaken geadviseerd, zoals RO procedures, leer/werk stage plaatsen voor inwoners met een uitkering en mogelijkheden voor financiële ondersteuning. De initiatiefnemers werken momenteel aan een ondernemingsplan, dat naar verwachting begin 2019 wordt aangeboden aan onder andere de gemeente. Van hieruit wordt verder samengewerkt aan het kansrijk succes van het project.

 

In 2018 heeft het project De Buurderij een sterke impuls gekregen door het beschikbaar stellen van een gemeentelijk budget, dat nodig is voor het verkrijgen van een Europese LEADER subsidie. Volgens planning wordt de benodigde RO procedure rondom de omgevingsvergunning medio 2019 afgerond en kan het project worden uitgevoerd.

 

De Ideeënwerkplaats faciliteert inwoners bij het haalbaar maken van hun plan voor het verbeteren van de leefbaarheid in de eigen straat, kern of gehele gemeente. Het is een vliegwiel dat inwoners stimuleert nieuwe ideeën in te brengen. De gemeente is samen met verschillende ketenpartners betrokken bij de Ideeënwerkplaats. In 2018 is de website geoptimaliseerd. Een bijeenkomst is georganiseerd rond het thema Activiteiten voor kinderen met een beperking. In november 2018 heeft een succesvolle pitch bijeenkomst plaatsgevonden waaraan 6 deelnemers hebben meegedaan. Zij streden om het beste inwonersinitiatief van het jaar. Elke deelnemer werd beloond met een workshop om het eigen plan verder uit te werken. Samenwerking met ondernemers is gezocht voor het zitting nemen in de jury van de pitch wedstrijd en het beschikbaar stellen van een prijs door het Ronde Venen Fonds.