Domein 3 - Veiligheid, bestuur, dienstverlening en financiën
Domein 3 - Visie, doelen en acties
Visie op het domein
Een veilige gemeente is de basis. In een veilige samenleving blijven inwoners actief en wordt er een prettige woonomgeving gecreëerd. Om dit te realiseren blijft preventie een goed uitgangspunt om het veiligheidsgevoel te verbeteren op de lange termijn en wordt onder andere uitvoering gegeven aan het integrale veiligheidsplan.
Goed bestuur zien wij in de ruime zin van het woord; verantwoording en transparantie in besluitvorming naar onze inwoners, de communicatie met onze inwoners, toezicht houden en handhaving als wet en regelgeving niet wordt nageleefd en de interne organisatie cultuur. Daarvoor is een adequate informatievoorziening noodzakelijk. Het uitgangspunt hierbij is het uiterst zorgvuldig omgaan met gevoelige informatie van onze inwoners. Anderzijds speelt verzamelde informatie door ons en onze partners een steeds grotere rol in onze samenleving, het is dan ook essentieel om te komen tot een data-strategie. Deze strategie beantwoordt de vraag hoe wij met behulp van data onze samenleving verder willen inrichten.
In onze gemeente staat in de dienstverlening de inwoner centraal. We maken hierin onderscheid tussen standaard- en maatwerk dienstverlening die we via professionele dienstverleningskanalen aanbieden om onze inwoners optimaal te bedienen tegen zo laag mogelijke kosten. De inwoner is welkom via elk kanaal, maar we promoten actief digitale selfservice. We maken het digitale dienstverleningskanaal zo aantrekkelijk mogelijk, zodat onze inwoners hier graag zaken doen. Via andere kanalen bieden we een vangnet voor daar waar het digitaal niet lukt en inwoners geen beroep kunnen doen op hun sociale leefomgeving. Dit doen we onder de vlag van de vastgestelde Visie op Dienstverlening. Door steeds verdere digitalisering is dienstverlening niet meer los te zien van informatievoorziening; het vormgeven en invullen van het informatiebeleid is een onderwerp wat aandacht behoeft.
We staan open voor meningen van inwoners en zijn transparant in onze besluitvorming. Hierbij is duidelijkheid in wat wel en (nog) niet kan en waarom. Inwonersinitiatieven worden omarmd, waarbij onze grondhouding faciliterend is; meedenken met onze inwoners. Inwonersparticipatie is een mogelijkheid om de lokale democratie te vernieuwen.
De veranderende samenleving en de nieuwe taken op het gebied van het Sociaal Domein en de Omgevingswet vragen om een andere manier van werken en om andere competenties van onze medewerkers. Een wendbare, toegankelijke, omgevingsgerichte ambtelijke organisatie is het doel waarnaar wij streven. Dat vraagt om permanente aandacht voor zowel ontwikkeling van de organisatie als van de individuele medewerker. In het coalitieakkoord hebben wij de ambitie uitgesproken een compacte ambtelijke organisatie na te streven, die ingericht wordt op de hoofddoelstelling van de gemeente. De komende jaren wordt invulling gegeven aan deze ambitie. Daarbij willen wij een aantrekkelijke werkgever zijn die zichtbaar en herkenbaar is. Arbeidsmarktcommunicatie is daarin een belangrijk middel. Juist nu het economisch goed gaat en de vraag naar arbeid groot is, is een goede en eigentijdse arbeidsmarktcommunicatie belangrijk. Voor ontwikkeling en verbetering van de arbeidsmarktcommunicatie is extra budget nodig.
Wij blijven kansen bieden aan mensen die moeite hebben zich een plaats in de arbeidsmarkt te verwerven. Dat wordt gedaan door middel van garantiebanen, werkervaringsplaatsen, zoals bijvoorbeeld traineeships en bieden herintreders de mogelijkheid ervaring op te doen.
Er wordt hoge prioriteit gegeven aan het digitaal werken en digitaal samenwerken. Dit wordt ondersteund door de koers van de gehele overheid op dit terrein, conform de Digitale Agenda 2020. Het digitaal werken biedt de organisatie veel mogelijkheden: verbindingen met collega’s worden sneller gelegd, informatie wordt sneller gedeeld en de locatie van de werkplek is minder relevant. Bovengenoemde punten zijn gericht op de interne samenwerking, maar ook de samenwerking met externen (inwoners, ketenpartners, medeoverheden) wordt meegenomen. Een digitaal samenwerkingsplatform kan het (digitaal) samenwerken maximaal faciliteren.
In hoog tempo verandert de maatschappij naar een digitale wereld, waarin steeds meer mensen ‘mobile devices’ gebruiken om producten en diensten af te nemen en met elkaar te communiceren. Om aan te blijven sluiten op de wensen vanuit de samenleving op dit gebied, vraagt dat om dezelfde digitale wendbaarheid en (mobiele) bereikbaarheid van onze medewerkers. Locatieonafhankelijk werken maakt hier onderdeel van uit.
Doelstellingen
3.01 Samen met inwoners en onze partners inzetten op preventieve maatregelen omtrent veiligheid en waar nodig handhavend optreden
Toezicht en handhaving wordt in De Ronde Venen uitgevoerd volgens vastgesteld beleid met daaraan gekoppeld een uitvoeringsprogramma (voorheen programma 1 en 8). Sinds 2018 is dit beleid opgedeeld in drie pijlers. Vergunning gebonden toezicht, klachten en meldingen en project- en gebiedsgebonden activiteiten. Vanaf 2019 wordt de eerste pijler, vergunning gebonden toezicht, uitgevoerd door de ODRU. Hier is op basis van het vastgestelde kwaliteitsniveau voldoende capaciteit beschikbaar.
Repressief of handhavend optreden is niet (altijd) het eerste antwoord bij klachten van overlast, ergernissen en dergelijke. Als het mogelijk is om 'aan de voorkant van het probleem' te komen wordt overgegaan tot bijvoorbeeld het nemen van preventieve maatregelen. De 'overtreder' wordt aangesproken en er worden afspraken gemaakt. Indien dit niet leidt tot het gewenste resultaat, wordt overgegaan tot handhavend optreden.
Acties
- 3.01.1 Actief communiceren met inwoners over veiligheid
- 3.01.2 Permanent campagne voeren voor promotie Burgernet en inwoners stimuleren deel te nemen aan buurtwhatsappgroepen
- 3.01.3 In samenwerking met de politie de zichtbaarheid en bereikbaarheid van de wijkagent vergroten
- 3.01.4 Bij overlast en andere overtredingen (APV overtredingen), daar waar preventieve maatregelen ontoereikend zijn, inzet op handhaving door BOA’s om de situatie te normaliseren
- 3.01.5 Extra vaartoezicht bij de Vinkeveense Plassen
3.02 Uitvoering geven aan de prioriteiten van het Integraal Veiligheidsplan 2019-2022
Het nieuwe Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2019-2022 wordt in 2019 vastgesteld. De prioriteiten in het IVP zijn gebaseerd op input die is gehaald uit onder ander de inwonersenquête, lokale politiecijfers (vergeleken met regionale trends) en de resultaten uit het IVP 2014-2018. Wat de prioriteiten worden is nog niet bekend, maar de ondertoon is in elk geval: zoveel mogelijk samenhang in de verschillende onderdelen (brandveiligheid - sociale veiligheid - fysieke veiligheid - digitale veiligheid) en zoveel mogelijk betrokkenheid van veiligheidspartners, inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.
3.03 Borgen controlfunctie en zorgen voor een stabiel financieel beleid
We zijn een financieel gezonde gemeente. Financieel beleid wordt verder doorontwikkeld waarbij nota's worden geactualiseerd. Onze structurele lasten worden gedekt uit structurele baten waardoor er een meerjarig structureel sluitende begroting is. Risico’s worden gemonitord en de reserves zijn op orde en toereikend om eventuele risico’s op te vangen. De interne controle is op orde, zodat er net als voorgaande jaren een goedkeurende verklaring kan worden afgegeven.
3.04 Het realiseren van een eigentijdse en moderne vorm van dienstverlening aan inwoners, met een specifieke focus op digitale selfservice en meerkanalenbenadering
In 2017 is de Visie op Dienstverlening vastgesteld. Deze visie fungeert als kader om de dienstverlening aan onze inwoners de komende jaren te verbeteren. Een aantal belangrijke principes uit de Visie is digitale selfservice en de meerkanalenbenadering, waarbij inwoners via ieder gewenst kanaal door ons geholpen worden. We blijven dan ook de meer traditionele dienstverleningskanalen ondersteunen (receptie, balie, post, telefoon) voor inwoners die minder digi-vaardig zijn of kiezen voor een persoonlijkere vorm van dienstverlening.
3.05 Een veilige informatievoorziening voor onze inwoners
Informatievoorziening moet voldoen aan alle eisen op het gebied van wetgeving en privacy en is tevens in overeenstemming met de behoeften vanuit onze organisatie en keten- en/of samenwerkingspartners.
Onder informatievoorziening verstaan we het geheel van de techniek, de applicaties, de processen èn de organisatie hiervan. Informatievoorziening is ondersteunend aan de primaire processen van gemeenten.
3.06 Gevolg geven aan de vastgestelde aanpak van gemeentelijk vastgoed en het bijbehorende uitvoeringsplan
De nota Vastgoed met het bijbehorend uitvoeringsplan is in 2017 vastgesteld. Gemeentelijk vastgoed is geen kerntaak en wordt afgestoten, tenzij het 'waarde' heeft voor een van de gemeentelijke taken, zoals het beschermd wonen een nieuwe taak is geworden van de gemeente. Samen met partners gaan we actief op zoek naar locaties, waarbij gekeken wordt naar de mogelijkheden van ons eigen (leegstaande) vastgoed.
3.07 Duidelijkheid over de toekomst van het gemeentehuis
Het gemeentehuis is aan vervanging of grondige renovatie toe. Dit biedt een kans om het gebouw aan te laten sluiten bij wat inwoners van ons en onze manier van werken vragen, zoals benoemd in de Maatschappelijke Agenda, de Visie op Dienstverlening en de Omgevingswet. Tegelijkertijd kan een andere inrichting van de ruimte sterk bijdragen aan de economie en levendigheid van het centrum van Mijdrecht en zijn er ideeën voor multifunctioneel gebruik en een combinatie van publieke voorzieningen. Omdat het een onderwerp is met een keuze voor de lange termijn, veel verschillende kansen en de nodige risico’s, is zorgvuldigheid en samen optrekken tussen college, raad en organisatie belangrijk.
3.08 Regionale samenwerking benutten om lokale opgaven te realiseren
Door middel van regionale samenwerking willen we kansen benutten en spin-off creëren. Voor sommige maatschappelijke opgaven is een bepaalde schaalomvang (regioniveau) een voorwaarde voor succes. Per opgave wordt bekeken met welke samenwerkingspartners de opgave het beste opgepakt kan worden. Hierbij gaat het de ene keer om buurgemeentes, ook wel Utrecht-West genoemd, maar de andere keer kan dat Amstelland Meerlanden (AM) zijn of de U16. Maar denk ook aan provincieniveau of, gelet op onze ligging, een samenwerking met gemeenten uit meerdere provincies. Op vele beleidsterreinen, verspreid in de begroting vindt samenwerking plaats. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de gezamenlijk inkoop voor wat betreft Jeugdzorg vanuit de inkooporganisatie Utrecht-West.
Acties
- 3.08.1 Deelnemen aan regionale netwerken om ons vestigingsklimaat te verbeteren
- 3.08.2 Samenwerken met buurgemeenten met betrekking tot Schiphol
- 3.08.3 Verdere verkenning van mogelijke regionale samenwerking op gebied van recreatie en toerisme
- 3.08.4 Participeren in regionale samenwerkingsverbanden op gebied van behoud en beleving van cultureel erfgoed
3.09 Onze sportaccomodaties zijn toekomstbestendig
De sportaccommodaties worden zoveel mogelijk integraal gebruikt voor gymnastiekonderwijs en sportbeoefening. Er zal bij nieuwe investeringen gekeken worden naar multifunctioneel gebruik. Dat betekent niet dat iedere vereniging zijn eigen accommodatie krijgt, maar dat er integraal gekeken wordt naar bezetting.
3.10 Het herijken en verder ontwikkelen van dorpshuizen
Het doen van voorstellen gericht op de toekomst, opdat de functie van vijf dorpshuizen wordt versterkt. Het bevordert de leefbaarheid van de kernen. Rekening wordt gehouden met de specifieke situatie per dorpshuis.
Acties
- 3.10.1 Het nagaan of meer en welke functies in de dorpshuizen kunnen worden ondergebracht
- 3.10.2 Het ontwikkelen van prestatieafspraken die gekoppeld gaan worden aan de exploitatievergoeding
- 3.10.3 Bezien of het Beheer en exploitatiemodel aan een herziening toe is
- 3.10.4 Aan de ontwikkeling van het dorpshuis de Boei een hoge prioriteit toe te kennen
3.11 Bewustwording van datagestuurd werken
Het meenemen van medewerkers in de methodiek van datagestuurd werken is een doorlopend proces. We organiseren organisatiebrede workshops om deelnemers bewust maken van de mogelijkheden van werken op basis van data. Zij treden op als ambassadeurs binnen de organisatie.
Domein 3 - Indicatoren BBV
Overzicht indicatoren BBV domein 3
Nr. |
Naam indicator |
Realisatie 2017 |
Prognose 2018 |
Prognose 2019 |
1 |
Verwijzingen Halt per 10.000 jongeren van 12-17 jaar |
62 | 62 | 62 |
2 |
Winkeldiefstallen per 1.000 inwoners |
0,4 | 0,4 | 0,3 |
3 |
Geweldsmisdrijven per 1.000 inwoners |
2,8 | 2,5 | 2,0 |
4 |
Diefstallen uit woning per 1.000 inwoners |
2,6 | 2,5 | 2,3 |
5 |
Vernielingen en beschadigingen in de openbare ruimte per 1.000 inwoners |
4,1 | 4,0 | 3,8 |
6 |
Formatie per 1.000 inwoners |
6,7 | 7,0 | 6,8 |
7 |
Bezetting per 1.000 inwoners |
5,8 | 6,1 | 5,7 |
8 |
Apparaatskosten per inwoner |
€ 568 | € 606 | € 610 |
9 |
Externe inhuurkosten als % van totale loonsom + totale kosten inhuur externen (t.l.v. programmageld) |
30% | 2,97% | 1,48% |
10 |
Overhead als % van totale lasten |
13% | 13,45% | 13,61% |
Toelichting
1 | HALT verwijzingen liggen al jaren stabiel rond dit cijfer |
2 | Richten op handhaven/lichte daling van dit niveau (ligt nu al niet 'te hoog') |
3 | Richten op handhaven/lichte daling van dit niveau (ligt nu al niet 'te hoog') |
4 | Richten op handhaven/lichte daling van dit niveau (ligt nu al niet 'te hoog') |
5 | Richten op handhaven/lichte daling van dit niveau (ligt nu al niet 'te hoog') |
De indicatoren 6 tot en met 10 zijn de uitzondering op de regel dat indicatoren ook zichtbaar zijn op de website Waarstaatjegemeente.nl. | |
6 | Deze indicator wordt door een tweetal factoren beïnvloed, ten eerste de stijging van het aantal inwoners van 43.620 in 2018 naar 44.480 in 2019. Ten tweede vindt op 1 januari de uitbesteding van taken naar de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU) plaats waarbij ook een aantal huidige medewerkers in dienst komt van de ODRU. |
7 | Deze analyse is gelijk aan die bij punt 6 waarbij moet worden toegevoegd dat het aantal vacatures licht gestegen is en niet direct kan worden ingevuld als gevolg van krapte op de arbeidsmarkt. |
8 | De apparaatskosten per inwoner stijgen als gevolg van een stijging van de salariskosten als gevolg van de verwachte CAO-ontwikkeling, de effecten van de functieherwaardering en een aantal incidentele en structurele uitbreidingen op personeelsgebied zoals deze zijn aangegeven bij het nieuw beleid in deze begroting. Daarnaast laten ook de overige overheadkosten een stijging zien die vooral worden veroorzaakt door een stijging van de jaarlijkse kosten van het Regionaal Historisch Centrum, de kosten voor het onderzoek naar de toekomst van het gemeentehuis, gevolgen van de kadernota (AVG en privacywetgeving) en beleidsontwikkeling op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en contentontwikkeling. |
9 | Ten opzichte van de jaarrekening 2017 laat het percentage inhuurkosten t.o.v. de loonsom een zeer grote afwijking zien. Dit heeft een aantal oorzaken. Ten eerste is het op voorhand lastig aan te geven wat de exacte hoogte van de inhuurkosten zullen zijn die worden gedekt uit vrijvallende vacaturegelden. Dit bedrag is immers afhankelijk van het aantal vacatures dat gedurende een bepaalde periode ontstaat en de keuze om hier al dan niet op in te huren. Met de vacaturegelden worden niet alleen capaciteitsproblemen als gevolg van vacatures opgelost (inhuur), maar ook vervanging in verband met langdurige ziekte. Daarnaast wordt specifiek ingehuurd op het gebied van grondexploitaties vanwege de looptijd van deze projecten. Deze inhuurkosten zijn verwerkt in de totale plankosten van de grondexploitaties. Ook voor de inhuur bij het Sociaal Domein is dit het geval. Hier betreft het vooral de inhuur voor het sociaal team en het team WMO/Participatiewet. Bij deze teams is het belangrijk om gebruik te kunnen maken van wisselende expertises. Omdat in al deze gevallen de inhuurkosten op een andere categorie zijn begroot (overige goederen en diensten of duurzame goederen) dan de waar de realisatie plaatsvindt (categorie "ingeleend personeel") zal derhalve altijd een forse afwijking bestaan tussen het voorgecaluleerde percentage en het gerealiseerde percentage. |
10 | Deze analyse is een totaal van de analyses onder de punten 6 t/m 9. |
Domein 3 - Verbonden partijen
Bijdrage van verbonden partijen
Partij |
Samenwerkingsvorm |
Wat is de bijdrage van deze verbonden partij aan de doelstelling van dit domein? |
Veiligheidsregio Utrecht |
Gemeenschappelijke regeling |
De VRU draagt zorg voor een adequate brandweerzorg en een goed voorbereide crisis-beheersingsorganisatie. |
Het veiligheidshuis |
Publiek-private samenwerkingsovereenkomst |
In het Veiligheidshuis werken de aangesloten organisaties (politie, gemeente, reclassering, raad voor de kinderbescherming etc.) op één fysieke plek samen om preventie, repressie en nazorg naadloos op elkaar te laten aansluiten. Het doel daarbij is om recidive voorkomen, leefomstandigheden te ver-beteren en het structureel aanpakken van achterliggende problemen bij de verdachte. |
Stichting Beveiliging Bedrijventerrein De Ronde Venen (SBB) |
Publiek-private samenwerkingsovereenkomst |
SBB staat voor het bevorderen van het ongestoorde gebruik van goederen en zaken op het bedrijventerrein De Ronde Venen door de bij de stichting aangesloten ondernemingen. De gemeente is bestuurlijk vertegenwoordigd in het algemeen bestuur van de stichting. |
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHC VV) |
Gemeenschappelijke regeling |
Het gezamenlijk uitvoeren van de Archiefwet 1995 en het adequaat aanleggen, beheren en bewaren van een zo compleet mogelijk archief. Het RHC is aangesloten bij de Open Overheid. In het kader van de digitale overheid richt het RHC zich ook op de digitalisering van de archieffunctie; een duurzame opslag en toegankelijkheid van het digitale archief |
Stichting Regionaal Inkoopbureau IJmond & Kennemerland (RIJK) |
Deelname aan stichting via samenwerkings-overeenkomst |
Via samenwerking, waarbij ondersteuning wordt verkregen bij inkoop en aanbesteden, wordt gekomen tot kwalitatief en kwantitatief goede inkoopresultaten. |
Amstelland-Meerlandenoverleg |
Gemeenschappelijke regeling |
Via deze netwerksamenwerking worden de relaties met de Noord-vleugel op onder andere de thema’s sociaal domein, verkeer (incl. openbaar vervoer), ruimte, economie en recreatie versterkt. |
Belastingsamenwerking Amstelland |
Gemeenschappelijke regeling |
Het ambtelijk en bestuurlijk borgen van de samenwerking conform DVO zorgt ervoor dat de belastingen rechtmatig en tijdig worden geëind. Daarnaast wordt de bestuurlijke informatievoorziening verbeterd. |
N.V. Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) |
Deelneming |
De BNG is de huisbankier van de gemeente. |
N.V. Vitens |
Deelneming |
Deze partij draagt bij aan de drinkwatervoorziening en –kwaliteit. |
Budget programma 1. Openbare orde en veiligheid
Crisisbeheersing en brandweer
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 2.758 | 2.757 | 2.683 | 2.691 | 2.742 | |
Baten | -4 | -4 | -4 | -4 | -4 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 2.754 | 2.753 | 2.679 | 2.687 | 2.738 |
Openbare orde en veiligheid
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 548 | 522 | 522 | 467 | 467 | |
Baten | -37 | -37 | -37 | -37 | -37 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 511 | 485 | 485 | 430 | 430 |
Totaal programma 1
Resultaat | 3.264 | 3.239 | 3.164 | 3.117 | 3.168 |
Totaal programma 1 - Vastgesteld bij de programmabegroting 2018
Resultaat | 3.264 | 2.910 | 2.897 | 2.882 | 2.871 |
Mutatie begroting 2019 t.o.v. begroting 2018
Exploitatie | Mut 2019 | Mut 2020 | Mut 2021 | Mut 2022 | |
Lasten | 329 | 267 | 235 | 297 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 329 | 267 | 235 | 297 |
Toelichting op de mutaties
2019 | 2020 | 2021 | 2022 | ||
---|---|---|---|---|---|
Raadsbesluiten: | |||||
1. | Actualisatie beheerplan gemeentelijke gebouwen - raadsbesluit december 2017 | -5 | -5 | -5 | - |
2. | Veiligheidsregio Utrecht (verbonden partijen) - Kadernota 2019 raadsbesluit mei 2018 | 130 | 130 | 130 | 130 |
3. | Veiligheidsregio Utrecht (verbonden partijen) - Kadernota 2019 raadsbesluit mei 2018 | 47 | |||
4. | Extra toezicht snelvaren Vinkeveense Plassen - 1e Bestuursrapportage 2018 raadsbesluit juni 2018 | 20 | 20 | 20 | 20 |
Nieuwe mutaties: autonoom | |||||
5. | Ontwikkeling autonome mutaties | 37 | 22 | 45 | 102 |
Nieuwe mutaties: beleidsontwikkelingen | |||||
6. | Gespecialiseerd jongerenwerk (streetcornerwerk) | 55 | 55 | 0 | 0 |
7. | Onderhoud brandweerkazernes (incidenteel) | PM | |||
8. | Technische aanpassing begroting 2019 -2022 | 45 | 45 | 45 | 45 |
Totaal | 329 | 267 | 235 | 297 |
Incidentele mutaties 2019 - 2022
2019 | 2020 | 2021 | 2022 | ||
---|---|---|---|---|---|
Raadsbesluiten: | |||||
1. | Veiligheidsregio Utrecht (verbonden partijen) - Kadernota 2019 raadsbesluit mei 2018 | 47 | |||
Nieuwe mutaties: autonoom | |||||
2. | Begroting VRU 2019 - 2022 | -30 | |||
Nieuwe mutaties: beleidsontwikkelingen | |||||
3. | Gespecialiseerd jongerenwerk (streetcornerwerk) | 55 | 55 | 0 | 0 |
4. | Onderhoud brandweerkazernes (incidenteel) | p.m. | p.m. | p.m. | p.m. |
Totaal | 72 | 55 | 0 | 0 |
Budget programma 9. Bestuur en ondersteuning
Bestuur
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 2.185 | 2.247 | 2.212 | 2.138 | 2.064 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 2.185 | 2.247 | 2.212 | 2.138 | 2.064 |
Burgerzaken
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 1.052 | 1.377 | 887 | 822 | 873 | |
Baten | -803 | -573 | -462 | -442 | -397 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 248 | 804 | 426 | 381 | 476 |
Beheer overige gebouwen en gronden
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 619 | 515 | 506 | 506 | 505 | |
Baten | -322 | -180 | -181 | -182 | -182 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 296 | 335 | 324 | 323 | 322 |
Overhead
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 13.562 | 13.660 | 13.029 | 12.838 | 12.621 | |
Baten | -613 | -51 | -51 | -51 | -51 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 12.949 | 13.609 | 12.979 | 12.787 | 12.570 |
Totaal programma 9
Resultaat | 15.679 | 16.995 | 15.941 | 15.629 | 15.433 |
Totaal programma 9 - Vastgesteld bij de programmabegroting 2018
Resultaat | 15.679 | 14.700 | 14.238 | 14.339 | 14.348 |
Mutatie begroting 2019 t.o.v. begroting 2018
Exploitatie | Mut 2019 | Mut 2020 | Mut 2021 | Mut 2022 | |
Lasten | 2.240 | 1.669 | 1.237 | 969 | |
Baten | 56 | 34 | 54 | 116 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 2.296 | 1.703 | 1.291 | 1.085 |
Toelichting op de mutaties
2019 | 2020 | 2021 | 2022 | ||
---|---|---|---|---|---|
Raadsbesluiten: | |||||
1. | Aankoop kavel grond nabij Provinciale weg Mijdrecht - raadsbesluit november 2017 | 5 | 5 | 5 | 0 |
2. | Herijken voorzieningen gemeentelijke gebouwen - raadsbesluit december 2017 | 102 | 102 | 102 | 0 |
3. | Extra wethouder - Coalitieakkoord raadsbesluit april 2018 | 105 | 105 | 105 | 105 |
4. | Regionaal historisch centrum - Kadernota 2019 raadbesluit mei 2018 | 78 | 78 | 78 | 78 |
5. | Toename structurele licentiekosten - Kadernota 2019 raadsbesluit mei 2018 | 40 | 40 | 40 | 40 |
6. | Zaakgericht werken, infobeheerplan en digitale agenda - Kadernota 2019 raadsbesluit mei 2018 | 175 | |||
7. | AGV en privacybescherming - kadernota 2019 raadsbesluit mei 2018 | 50 | |||
8. | Wachtgelden voormalig wethouders - 1e bestuursrapportage 2018 raadsbesluit juni 2018 | 150 | 150 | 150 | 150 |
9. | VOG (bedrijfsvoeringsonderdelen) - 1e bestuursrapportage 2018 raadsbesluit juni 2018 | 7 | 7 | 7 | 7 |
10. | Verzekeringspremie - 1e bestuursrapportage 2018 raadsbesluit juni 2018 | 25 | 25 | 25 | 25 |
11. | Repro - 1e bestuursrapportage 2018 raadsbesluit juni 2018 | 20 | 20 | 20 | 20 |
Nieuwe mutaties: autonoom | |||||
12. | Ontwikkeling autonome mutaties | 379 | 703 | 377 | 479 |
Nieuwe mutaties: beleidsontwikkelingen | |||||
13. | Frictiekosten personeel | 200 | 200 | 200 | |
14. | Dienstverlening: Trainen en begeleiden | 230 | |||
15. | Dienstverlening: Meten en verbeteren | 127 | |||
16. | Kwaliteitsimpuls administratie | 225 | 100 | 100 | 100 |
17. | Aanschaf mobiele telefoons | 25 | 25 | 25 | |
18. | Wet normalisering rechtspositie ambtenaren | 77 | |||
19. | Toekomst gemeentehuis | 75 | |||
20. | Versterken digitale dienstverlening | 62 | 62 | ||
21. | Arbeidsmarktcommunicatie | 50 | |||
22. | Versterken bestuursondersteuning | 30 | 30 | 30 | 30 |
23. | Versterken interne controles | 25 | 25 | ||
24. | Representatiebudget college | 20 | |||
25. | Beheercapaciteit mobiele telefoons | 14 | |||
26. | Amendement: extra inzet rekenkamercommissie |
25 |
25 |
25 |
25 |
Totaal | 2.296 | 1.702 | 1.289 |
1.084 |
Incidentele mutaties 2019 - 2022
2019 | 2020 | 2021 | 2022 | ||
---|---|---|---|---|---|
Raadsbesluiten: | |||||
1. | Verkiezingen - begroting 2018 - november 2017 | 165 | |||
2. | Privacy en informatiebeveiliging - begroting 2018 - november 2017 | 35 | |||
3. | Borgen interne en externe dienstverlening - begroting 2018 - november 2017 | 27 | |||
4. | Continuering structurele juridische en fiscale kwaliteit - begroting 2018 - november 2017 | 35 | |||
5. | Data-analyse/big data - begroting 2018 - november 2017 | 130 | |||
6. | Zaakgericht werken, infobeheerplan en digitale agenda - Kadernota 2019 raadsbesluit mei 2018 | 175 | |||
7. | AGV en privacybescherming - kadernota 2019 raadsbesluit mei 2018 | 50 | |||
Nieuwe mutaties: autonoom | |||||
8. | Verkiezingen 2019 - 2022 | -25 | 60 | 60 | |
Nieuwe mutaties: beleidsontwikkelingen | |||||
9. | Frictiekosten personeel | 200 | 200 | 200 | |
10. | Dienstverlening: Trainen en begeleiden | 230 | |||
11. | Dienstverlening: Meten en verbeteren | 127 | |||
12. | Kwaliteitsimpuls administratie | 125 | |||
13. | Wet normalisering rechtspositie ambtenaren | 77 | |||
14. | Toekomst gemeentehuis | 75 | |||
15. | Versterken digitale dienstverlening | 62 | 62 | ||
16. | Arbeidsmarktcommunicatie | 50 | |||
17. | Versterken interne controles | 25 | 25 | ||
18. | Representatiebudget college | 20 | |||
19. | Beheercapaciteit mobiele apparaten | 14 | |||
Totaal | 1.597 | 347 | 200 | 60 |
Budget programma 10. Financiering en algemene dekkingsmiddelen
Treasury
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 64 | -11 | 93 | 70 | 53 | |
Baten | -269 | -223 | -223 | -223 | -223 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | -205 | -234 | -130 | -153 | -170 |
Belastingen
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 4.032 | 2.430 | 2.425 | 2.425 | 1.425 | |
Baten | -10.003 | -10.321 | -10.321 | -10.321 | -8.068 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | -5.971 | -7.891 | -7.896 | -7.896 | -6.643 |
Algemene uitkering
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Baten | -46.640 | -49.950 | -50.960 | -51.530 | -52.180 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | -46.640 | -49.950 | -50.960 | -51.530 | -52.180 |
Algemene baten en lasten
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 338 | 183 | 211 | 291 | 827 | |
Resultaat | 338 | 183 | 211 | 291 | 827 |
Mutatie reserves
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Stortingen | 5.817 | 4.446 | 4.872 | 2.784 | 553 | |
Onttrekkingen | 12.210 | 7.164 | 4.356 | 3.119 | 1.707 | |
Mutaties reserves | -6.393 | -2.718 | 516 | -335 | -1.154 |
Begrotingsresultaat 2019 - 2022
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Stortingen | 58 | 671 | 399 | 722 | 170 | |
Mutaties reserves | 58 | 671 | 399 | 722 | 170 |
Totaal programma 10
Resultaat | -58.812 | -59.939 | -57.860 | -58.901 | -59.149 |
Totaal programma 10 - Vastgesteld bij de programmabegroting 2018
Resultaat | -58.812 | -54.945 | -51.339 | -52.179 | -54.620 |
Mutatie begroting 2019 t.o.v. begroting 2018
Exploitatie | Mut 2019 | Mut 2020 | Mut 2021 | Mut 2022 | |
Lasten | 658 | 752 | 831 | 1.463 | |
Baten | -3.804 | -4.704 | -5.294 | -6.157 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | -3.146 | -3.952 | -4.463 | -4.693 | |
Stortingen | 2.131 | -515 | -812 | 1.345 | |
Onttrekkingen | 3.979 | 2.054 | 1.447 | 1.181 | |
Mutaties reserves | -1.848 | -2.569 | -2.259 | 164 | |
Gerealiseerd resultaat | -4.994 | -6.521 | -6.722 | -4.529 |
Toelichting op de mutaties
2019 | 2020 | 2021 | 2022 | ||
---|---|---|---|---|---|
Raadsbesluiten: | |||||
1. | Bijstelling inkomsten Vitens - 1e bestuursrapportage 2018 raadsbesluit juni 2018 | -77 | -77 | -77 | -77 |
Nieuwe mutaties: autonoom | |||||
2. | Ontwikkeling autonome mutaties begroting 2019 | -4.998 | -6.810 | -7.012 | -4.819 |
3. | Septembercirculaire gemeentefonds 2018 | 100 | 200 | 490 | 550 |
4. | Effect inzet reserves en begrotingsesultaat | -19 | 166 | -123 | -183 |
Totaal | -4.994 | -6.521 | -6.722 | -4.529 |
Incidentele mutaties 2019 -2022
2019 | 2020 | 2021 | 2022 | ||
---|---|---|---|---|---|
Raadsbesluiten: | |||||
1. | Inkomsten precario Stedin- begroting 2018 - raadsbesluit november 2017 | -1.900 | -1.900 | -1.900 | 0 |
2. | Verrekening precario Stedin met inwoners - begroting 2018 - raadsbesluit november 2017 | 1.000 | 1.000 | 1.000 | |
3. | Verrekening precario Vitens - raadsbesluit januari 2018 | 553 | 553 | 553 | 553 |
4. | Verschuldigde vennootschapsbelasting - begroting 2018 - raadsbesluit november 2017 | 22 | 49 | 0 | 0 |
Autonome ontwikkelingen: | |||||
5. | Bijstelling inkomsten precario Stedin | 200 | 200 | 200 | 0 |
Totaal | -125 | -98 | -147 | 553 |