Domein 2 - Economie, wonen en fysieke leefomgeving
Domein 2 - Visie, doelen en acties
Visie op het domein
Door in te zetten op het behoud van jongeren en jonge gezinnen en het aantrekken van deze doelgroepen vanuit de regio, zorgen wij dat De Ronde Venen een economisch sterke gemeente blijft. De woningvoorraad in De Ronde Venen dient daarvoor betaalbaar, duurzaam en divers te zijn en goed inzetbaar te zijn voor de diverse leeftijds- en doelgroepen. Als gemeente staan wij dan ook voor een grote complexe woningopgave.
De complexiteit is gelegen in de omvang van de opgave, in relatie tot de mogelijkheden waar we kunnen bouwen gecombineerd met de energietransitie en de druk op de mobiliteit. Hierbij zullen wij alle woonvormen bekijken om te voldoen aan de wensen van de woonvisie. Dat betekent dat deze urgentie ons dwingt tot het maken van keuzes, zodat wij een aantrekkelijke woongemeente blijven. Essentieel hierin is de samenwerking met provincie, woningcorporatie, inwoners, marktpartijen en beleggers. Door dit alles heen speelt ook onze duurzaamheidsambitie.
Naast deze samenwerking is ook een organisatie die integraal werkt van belang, zodat werk, ondernemerschap, onderwijs, groen, sport, zorg en recreatie als vanzelfsprekend met elkaar in verbinding staan. Dit zal vorm gaan krijgen in de verschillende pilots van de omgevingswet. Als vraagstukken integraal worden benaderd kunnen we komen tot juiste afwegingen en daardoor een hoog en passend voorzieningen niveau in onze dorpen en dus een goede leefbaarheid voor onze inwoners realiseren.
In 2040 willen we per saldo geen CO2 meer uitstoten. Dit betekent dat op een duurzame wijze voorzien moet worden in de energievraag. Hiermee dragen we bij aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2°C. Ons karakteristieke landschap dat sterk is gevormd door winning van veen en turf, zal opnieuw voorzien in onze energievraag. Onze gemeente ontwikkelt zich als circulaire economie; producten eindigen niet langer als afval, maar zijn grondstof van nieuwe producten. De gemeente neemt een stimulerende rol en faciliteert daarnaast initiatieven voor duurzame opwek. We willen daarbij als ‘snelle volger’ op het vinkentouw zitten van ontwikkelingen van koplopergemeenten. Om deze ambities te realiseren zijn wij in grote mate afhankelijk van keuzes en initiatieven van inwoners, boeren en bedrijven. Dit vraagt om nieuwe manieren van samenwerken. We staan open voor initiatieven uit de samenleving. Om dit te ondersteunen vereenvoudigen of schrappen we procedures en zorgen we voor duidelijke en toegankelijke informatievoorziening. Dit vraagt om een proactieve houding, waarin wij inwoners actief informeren over bestaand en komend beleid en uitvoering, wat een andere vraag neerlegt bij de manier van communiceren en een cultuurverandering van de organisatie impliceert.
Groen is een essentiële functie van onze openbare ruimte. Onze gemeente is een groene hart gemeente, het is dan ook belangrijk dat dit te beleven is in elk dorp. We gaan zorgvuldig om met onze bomen en bij bouwontwikkelingen of vervanging van wegen, wordt gekeken naar passende bomen en ingezet op verzorgd eigentijdsgroen. Eigentijds groen en daarbij horend kwalitatief hoogwaardiger onderhoud, zal bijdragen aan een positieve beleving van het groen in de openbare ruimte. Door te zorgen voor passend groen verminderen we gezondheidsrisico’s, maar bieden we ook ruimte aan jongeren en volwassenen om te bewegen en sporten. We richten onze openbare ruimte in met beweegtuinen en natuurlijke sporttoestellen. Daarnaast geeft ons groen ruimte om elkaar te ontmoeten, op bankjes om van het uitzicht te genieten, te lezen en uit te rusten.
Doelstellingen
2.01 Verbeteren van het ondernemers- en vestigingsklimaat voor ondernemers
Om de verbeteringen inzichtelijk te maken willen wij binnen vier jaar de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland zijn. In samenwerking met de ondernemers en ondernemersverenigingen werken wij aan alle aspecten van het ondernemers- en vestigingsklimaat om een zo aantrekkelijk mogelijke gemeente voor ondernemers te zijn.
2.02 Een betaalbaar, duurzaam en divers woonaanbod in 2025 dat beschikbaar is voor de diverse leeftijds- en doelgroepen
De Ronde Venen heeft een woningvoorraad nodig van voldoende kwaliteit, flexibiliteit en omvang om bestaande en toekomstige inwoners goed te laten wonen. Dit betekent tussen 2016 en 2025 dat er 1200 woningen gebouwd moeten worden en dat we een antwoord moeten hebben op de verwachte groei van 2700 inwoners vanaf 2030. Woningen voor het brede spectrum van de markt, van lage tot hoge inkomens, van jong tot oud, voor huurder en kopers, voor Nederlanders en medelanders, waarbij het accent ligt op de woonwensen van de leeftijdsgroepen tot ongeveer 40 jaar en op de woonwensen van onze 65+ers. Een grote diversiteit aan woningzoekenden vraagt een diversiteit aan woningen. Aanbod die passend is bij de vraag.
2.03 Verbeteren van bereikbaarheid en (fiets)veiligheid
Goede bereikbaarheid van de gemeente is van belang voor inwoners en bedrijven. Zowel met eigen vervoer als met openbaar vervoer en de fiets. De veiligheid van de weggebruikers is een blijvend punt van aandacht, met name voor de kwetsbare verkeersdeelnemers; (school)kinderen en ouderen op de fiets of lopend.
Acties
- 2.03.1 Verbeteren bereikbaarheid en doorstroming N201
- 2.03.2 Verbeteren parkeermogelijkheden
- 2.03.3 De invloed van de gemeente op de uitvoering van OV zo efficiënt mogelijk inzetten
- 2.03.4 De veiligheid van de ‘zwakke’ verkeersdeelnemers verbeteren
- 2.03.5 Stimuleren van fietsgebruik in de gemeente
- 2.03.6 Het openhouden van de verbinding Amstelhoek - Uithoorn via de prinses Irenebrug
2.04 De omgevingswet implementeren, opgavegericht en samen met inwoners
We bereiden ons voor op de inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2021 door te leren en door te doen; inwoners en gemeente pakken samen (maatschappelijke) opgaven in het fysieke domein integraal aan. Dit gebeurt op basis van heldere kaders op hoofdlijnen, die uitnodigen tot initiatief. De gemeente zet zich in om processen en procedures die hier bij horen makkelijk te laten verlopen.
Acties
- 2.04.1 De pilot Omgevingsvisie voor Mijdrecht (incl. bedrijventerreinen) wordt afgerond en het voorontwerp van de pilot Omgevingsplan bedrijventerreinen is gereed
- 2.04.2 Extra innovatie-impuls herontwikkelingsproject op basis van de Omgevingswet
- 2.04.3 In 2019 bereiden we ons verder voor op de milieutaken die met de Omgevingswet overgaan van provincie en Rijk naar gemeente
- 2.04.4 Starten uitvoeringsprogramma milieuaspecten
- 2.04.5 Bestaand beleid en regelgeving fysiek domein is in kaart gebracht en er ligt een voorstel voor verbetering van samenhang, begrijpelijkheid en toegankelijkheid
- 2.04.6 De mogelijkheden om invulling te geven aan de lokale afwegingsruimte die de Omgevingswet biedt worden in kaart gebracht en besproken in de gemeenteraad
- 2.04.7 De in 2018 opgestelde kernrandzonevisie is afgerond en er moet een omgevingsplan voor worden opgesteld
2.05 Met het oog op onze verantwoordelijkheid als gemeente voor duurzame ontwikkeling: het bereiken en in stand houden van een veilige, schone en gezonde fysieke leefomgeving (o.a. milieu, afval en riolering) voor nu en de toekomst
Het milieubeleid zal de komende periode vooral gericht zijn op de voorbereiding van de komst van de Omgevingswet. Hierbij is er speciale aandacht voor de aanpak van lood in bodem.
2.06 De Ronde Venen is klimaatneutraal in 2040 (CO2)
In het Spoorboekje klimaatneutraal 2040 is het spoor vastgelegd waarlangs wij onze ambitie gaan realiseren. In 2040 zijn we klimaatneutraal als we op duurzame wijze voorzien in 2.662 Terra Joules (TJ). Voor elektriciteit en warmte is dit uitgewerkt in transitieplannen. Dit betekent afscheid nemen van fossiele grondstoffen en in plaats daarvan wind, zon en geothermie gaan gebruiken. Door in te zetten op circulaire economie belasten we komende generaties niet met ons afval.
Op alle schaalniveaus vindt er samenwerking plaats. De Klimaatwet en het klimaatakkoord hebben de gemeente in een leidende positie gezet waar het gaat om het realiseren van draagvlak voor de energietransitie en het realiseren van concreet resultaat. Door heel Nederland worden in regionaal verband energie strategieën vastgesteld. Omdat het een gezamenlijke opgave betreft doen we dat in Utrechts verband. Lokaal werken we zoveel mogelijk samen met inwoners en bedrijven en brengen daarbij koplopers samen en bieden hen een podium. Met het regionaal energieloket ondersteunen we individuele woningeigenaren.
2.07 Het zo veel mogelijk verwijderen van asbestdaken voor 1 januari 2024
Het Rijk is bezig met de voorbereiding voor wetgeving (gepland 2024) voor een algeheel verbod op asbestdaken. Particulieren en bedrijven zullen in dat geval actief hun aanwezige asbest moeten verwijderen.
2.08 In het uitvoeringsplan worden nadere maatregelen uitgewerkt om tot 75% afvalscheiding te komen in 2022
De gemeentelijke doelstelling is 75 % afvalscheiding in 2022. Dit doel wordt mede bereikt door innovaties, inzicht en voorlichting over afvalscheiding en een circulaire economie. De gemeenschappelijke regeling Afvalverwijdering Utrecht (AVU) werkt samen aan zo een innovatie op het gebied van afvalscheiding met verschillende wettenschappelijke instanties.
In 2018 is het inzamelen van afval opnieuw aanbesteed. Dit heeft geresulteerd in een aanbestedingsnadeel. Belangrijkste oorzaak hiervoor is de aantrekkende economie die de kosten voor het inzamelen laat stijgen. Tevens stijgen in 2019 de kosten voor het verwerken van restafval en de vermarktingskosten voor Plastic Metaal en Drankenkartons (PMD). Vooralsnog kunnen deze extra kosten in 2019 worden gedekt vanuit extra papieropbrengsten en de egalisatievoorziening afvalstoffenheffing .
2.09 Inzetten op kwalitatief groen met aandacht voor de biodiversiteit
Een duurzaam boombestand, waarbij aandacht is voor de kwaliteit van de bomen en het versterken van de biodiversiteit zijn speerpunten uit het in 2017 vastgestelde groenbeleidsplan. In 2019 vindt de verdere uitvoering hiervan plaats.
2.10 Bewoners bewust maken van het belang van groen voor klimaatadaptatie
Door het veranderende klimaat krijgen we steeds meer en vaker te maken met wateroverlast en hitte. De openbare ruimte speelt een belangrijke rol bij het opvangen van deze effecten van klimaatverandering. Groen kan bijdragen bij de waterberging en bomen zijn belangrijk voor de schaduw, dus om hittestress tegen te gaan.
2.11 De recreatieve potentie van onze gemeente benutten en ontsluiten voor inwoners en bezoekers
Het landschap en de cultuurhistorie in onze gemeente nodigen uit om te recreëren. De bestaande recreatieve voorzieningen dragen bij aan een prettig woonklimaat en maken onze gemeente aantrekkelijk voor bezoekers. Dit zorgt voor werkgelegenheid, levendigheid en kansen voor recreatieondernemers. De Vinkeveense Plassen zijn onze grootste trekpleister, maar ook de Stelling van Amsterdam, het charmante centrum van Abcoude en het buitengebied als onderdeel van het Groene Hart vormen een aantrekkelijk recreatief aanbod. Bij de ontwikkeling en ontsluiting hiervan zoeken wij naar de balans tussen recreatie, natuurbehoud en leefbaarheid.
Acties
- 2.11.1 Uitvoering geven aan het toekomstplan Vinkeveense Plassen en project Klinkhamerlocatie & Zandeilanden 4 en 5
- 2.11.2 Faciliteren en ondersteunen van initiatieven die het recreatieve aanbod onder de aandacht brengen
- 2.11.3 Visie vormen op het gebied van verblijfsrecreatie
- 2.11.4 Besluitvorming De Heul voorbereiden
2.12 Het cultureel erfgoed beschermen en behouden en meer inwoners en bezoekers in aanraking laten komen met de cultuurhistorische waardes van onze gemeente
Gemeente De Ronde Venen is rijk aan cultuurhistorie, wat zichtbaar is in de diverse cultuurlandschappen, de vele monumenten en de beschermde dorpsgezichten Abcoude en Baambrugge. De historische dorpskernen en oeverwallen van de rivieren zijn rijk aan archeologie. Het behouden, ontwikkelen en toegankelijk maken van cultureel erfgoed is belangrijk voor een prettige woon- en werkomgeving en het bevorderen van recreatie en toerisme. In de nieuwe cultuurnota zal het behouden en beleefbaar maken van cultureel erfgoed centraal staan.
Domein 2 - Indicatoren BBV
Overzicht indicatoren BBV domein 2
Nr. |
Naam indicator |
Realisatie 2017 |
Prognose 2018 |
Prognose 2019 |
1 |
Functie-menging (in %) |
48,% | 48,5% | 48,3% |
2 |
Vestigingen van bedrijven per 1.000 inwoners in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar |
176,5 | 177 | 178 |
3 | % Niet-wekelijkse sporters (laatste monitor RIVM gezondheidsmonitor 2016, 44%) | gegevens niet beschikbaar | gegevens niet beschikbaar | gegevens niet beschikbaar |
4 |
Omvang huishoudelijk restafval per kg en per inwoner |
176,1 kg per inwoner totaal 7.687.900 kg |
190,3 kg per inwoner totaal 8.300.000 kg |
190,3 kg per inwoner totaal 8.300.000 kg |
5 |
Hernieuwbare elektriciteit (in %) (laatste Klimaatmonitor 2016) |
gegevens niet beschikbaar | gegevens niet beschikbaar | 8% |
6 |
Gemiddelde WOZ waarde woningen in euro’s |
€ 304.000 | € 318.000 | € 339.000 |
7 |
Nieuw gebouwde woningen per 1.000 woningen |
20 | 22 | 7 |
8 |
Demografische druk (Aantal personen van 0 tot 15 jaar en 65 jaar of ouder in verhouding tot de personen van 15 tot 65 jaar in % |
75,0 | 74,4 | 78,8 |
9 |
Gemeentelijke woonlasten eenpersoonshuishouden in euro’s |
€ 672 | € 593 | € 608 |
10 |
Gemeentelijke woonlasten meerpersoonshuishouden in euro’s |
€ 721 | € 643 | € 660 |
Toelichting
1 | De functiemenging ligt de afgelopen 10 jaar redelijk stabiel tussen de 48% en 49%. Een lichte afname wordt verwacht doordat er wel woningbouw plaatsvindt en de ontwikkeling van het aantal banen naar verwachting achterblijft. |
2 |
Een lichte toename verwacht als gevolg van een blijvende maar minder harde stijging van het aantal bedrijven in relatie tot de beroepsbevolking. |
3 | % niet wekelijkse sporters > 19 jaar; Laatste monitor RIVM gezondheidsmonitor 2016 (De Ronde Venen 44%; Landelijk 48,7%) |
4 | |
5 | Hernieuwbare elektriciteit die is opgewekt uit wind, waterkracht, zon of biomassa (laatste Klimaatmonitor 2016). |
6 | Betreft de WOZ waarde van 2018, aangepast met prijsontwikkelingen inclusief de te verwachten areaaluitbreiding. |
7 | Het CBS geeft het voorlopige aantal gereedgemelde nieuwbouwwoningen en de stand van het aantal woningen in 2017. De cijfers voor 2018 en 2019 zijn gebaseerd op de Actualisatie 2018 Programma Woningbouw De Ronde Venen. |
8 | De cijfers voor 2017 en 2018 zijn afkomstig van het CBS. Voor 2019 is de demografische druk in 2018 vermeerderd met de landelijke stijging zoals geprognotiseerd door het CBS. |
9 | De Woonlasten bestaan uit Onroerend zaakbelastingen, Afvalstoffenheffing en Rioolheffing. Daarnaast geldt er voor 2018 en 2019 een teruggave in verband met precarioheffing. |
10 | idem punt 9. |
Domein 2 - Verbonden partijen
Bijdrage van verbonden partijen
Partij |
Samenwerkingsvorm |
Wat is de bijdrage van deze verbonden partij aan de doelstelling van dit programma? |
Bestuursovereenkomst project N201+ |
Publiek-private samenwerkingsovereenkomst |
Dit betreft de aanleg en financiering van de aansluiting bij Amstelhoek (rotonde). |
Recreatieschap Vinkeveense Plassen | Gemeenschappelijke regeling |
Het recreatieschap beheert de recreatieterreinen op en aan de Vinkeveense Plassen. Deze gemeenschappelijke Regeling wordt geliquideerd conform raadsbesluiten 2014 en 2016. In 2017 wordt invulling gegeven aan de rechtsopvolging. |
Welstand en Monumenten Midden Nederland (vanaf 2017 stichting MooiSticht) | Gemeenschappelijke regeling | Welstand en Monumenten Midden Nederland (WMMN) verzorgde de monumentencommissie, waarmee wordt voldaan aan de verplichtingen uit de Monumentenwet 1988 en uitvoering wordt gegeven aan de gemeentelijke Erfgoedverordening. WMMN. De monumentencommissie wordt vanaf 2017 voortgezet bij de stichting MooiSticht. |
Afvalverwijdering Utrecht |
Gemeenschappelijke regeling |
Het zorgdragen voor een goede, reguliere en milieuverantwoorde verwijdering van het door gemeente ingezamelde huishoudelijk afval. |
Omgevingsdienst regio Utrecht |
Gemeenschappelijke regeling |
Het behartigen van adviserende en uitvoerende taken op het gebied van omgeving in de ruimste zin. |
Marickenland (groenfonds) |
Publiek-private samenwerkingsovereenkomst |
De samenwerkingsovereenkomst, waarin de aanleg van natuur- en recreatiegebied in Marickenland is gekoppeld aan woningbouw in De Maricken, is op 31 december 2015 geëxpireerd. In het bestuurlijke overleg (provincie, waterschap en gemeente) van 9 december 2015 is afgesproken dat het resterende saldo van de gezamenlijke projectrekening bij het Nationaal Groenfonds (circa € 960.000) tezamen met de saldi van provincie en waterschap vooralsnog blijft gereserveerd, in afwachting van het opstellen van een gezamenlijk ambitiedocument op basis van naar beneden bijgestelde ambities. Hierover is op 16 februari 2016 een informatienota naar de raad gestuurd. |
Budget programma 2. Verkeer, vervoer en waterstaat
Verkeer, vervoer en waterwegen
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 8.239 | 8.209 | 8.423 | 8.229 | 8.394 | |
Baten | -380 | -251 | -186 | -186 | -186 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 7.859 | 7.957 | 8.236 | 8.043 | 8.208 |
Totaal programma 2
Resultaat | 7.859 | 7.957 | 8.236 | 8.043 | 8.208 |
Totaal programma 2 - Vastgesteld bij de programmabegroting 2018
Resultaat | 7.859 | 7.736 | 7.842 | 7.717 | 8.053 |
Mutatie begroting 2019 t.o.v. begroting 2018
Exploitatie | Mut 2019 | Mut 2020 | Mut 2021 | Mut 2022 | |
Lasten | 289 | 397 | 328 | 158 | |
Baten | -68 | -3 | -3 | -3 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 221 | 394 | 326 | 155 |
Toelichting op de mutaties
. | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | |
---|---|---|---|---|---|
Raadsbesluiten: | |||||
1. | Actualisatie beheerplan gemeentelijke gebouwen - raadsbesluit december 2017 | 19 | 19 | 19 | - |
Nieuwe mutaties: autonoom | |||||
2. | Ontwikkeling autonome mutaties begroting 2019 | 137 | 351 | 242 | 91 |
Nieuwe mutaties: beleidsontwikkelingen |
|||||
3. | Diverse investeringen wegen |
16 | 56 | 56 | |
4. | Amendement De Ronde Venen op de fiets | 65 | 8 | 9 | 8 |
Totaal | 221 | 394 | 326 | 155 |
Incidentele mutaties 2019 - 2022
2019 | 2020 | 2021 | 2022 | ||
---|---|---|---|---|---|
Raadsbesluiten: | |||||
1. | Achterstallig onderhoud kunstwerken - begroting 2018 - raadsbesluit november 2017 | 236 | 267 | - | |
2. | Uitvoeringsplan verkeer - begroting 2018 - raadsbesluit november 2017 | 250 | 200 | ||
3. | Amendement De Ronde Venen op de fiets | 65 | |||
Totaal | 551 | 467 | 0 | 0 |
Budget programma 3. Economische zaken
Economische zaken
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 602 | 587 | 572 | 572 | 572 | |
Baten | -614 | -535 | -535 | -535 | -535 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | -12 | 52 | 37 | 37 | 37 |
Totaal programma 3
Resultaat | -12 | 52 | 37 | 37 | 37 |
Totaal programma 3 - Vastgesteld bij de programmabegroting 2018
Resultaat | -12 | -109 | -124 | -124 | -124 |
Mutatie begroting 2019 t.o.v. begroting 2018
Exploitatie | Mut 2019 | Mut 2020 | Mut 2021 | Mut 2022 | |
Lasten | 173 | 173 | 173 | 173 | |
Baten | -12 | -12 | -12 | -12 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 160 | 160 | 160 | 160 |
Toelichting op de mutaties
2019 | 2020 | 2021 | 2022 | ||
---|---|---|---|---|---|
Raadsbesluiten: | |||||
1. | Verbeteren ondernemers- en vestigingsklimaat - Kadernota 2019 raadsbesluit mei 2018 | 75 | 75 | 75 | 75 |
Nieuwe mutaties: autonoom | |||||
2. | Ontwikkeling autonome mutaties begroting 2019 | -1 | -1 | -1 | -1 |
Nieuwe mutaties: beleidsontwikkelingen | |||||
3. | Regionale samenwerking economie & recreatie (IBP) | 86 | 86 | 86 | 86 |
Totaal | 160 | 160 | 160 | 160 |
Incidentele mutaties 2019 - 2022
2019 | 2020 | 2021 | 2022 | ||
---|---|---|---|---|---|
Raadsbesluiten: | |||||
1. | Professionaliseren digitaal platform - begroting 2018 - raadsbesluit november 2017 | 15 | 0 | 0 | 0 |
Totaal | 15 | 0 | 0 | 0 |
Budget programma 5. Cultuur, recreatie en sport
Sport
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 2.313 | 2.228 | 2.505 | 2.480 | 2.448 | |
Baten | -332 | -332 | -332 | -332 | -332 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 1.981 | 1.896 | 2.173 | 2.148 | 2.116 |
Cultuur
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 1.174 | 1.190 | 1.190 | 1.190 | 1.171 | |
Baten | -7 | -7 | -7 | -7 | -7 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 1.167 | 1.183 | 1.183 | 1.183 | 1.164 |
Openbaar groen (openlucht) recreatie
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 3.336 | 3.556 | 3.585 | 3.493 | 3.376 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 3.336 | 3.556 | 3.585 | 3.493 | 3.376 |
Totaal programma 5
Resultaat | 6.484 | 6.635 | 6.941 | 6.824 | 6.655 |
Totaal programma 5 - Vastgesteld bij de programmabegroting 2018
Resultaat | 6.409 | 6.584 | 6.886 | 6.791 | 6.680 |
Mutatie begroting 2019 t.o.v. begroting 2018
Exploitatie | Mut 2019 | Mut 2020 | Mut 2021 | Mut 2022 | |
Lasten | 50 | 56 | 33 | -24 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 50 | 56 | 33 | -24 |
Toelichting op de mutaties
2019 | 2020 | 2021 | 2022 | ||
---|---|---|---|---|---|
Raadsbesluiten: | |||||
1. | Actualisatie beheerplan gemeentelijke gebouwen - raadsbesluit december 2017 | -60 | -60 | -60 | - |
2. | Vervanging populieren (Bomenbeleid) - Kadernota 2019 raadsbesluit mei 2018 | 100 | 135 | 125 | - |
Nieuwe mutaties: autonoom | |||||
3. | Ontwikkeling autonome mutaties begroting 2019 | -19 | -48 | -61 | -34 |
Nieuwe mutaties: beleidsontwikkelingen | |||||
4. | Verhoging subsidie gemeentelijke monumenten (incidenteel) | 19 | 19 | 19 | - |
5. | Verhogen subsidie RTV De Ronde Venen | 10 | 10 | 10 | 10 |
Totaal | 50 | 56 | 33 | -24 |
Incidentele mutaties 2019 - 2022
2019 | 2020 | 2021 | 2022 | ||
---|---|---|---|---|---|
Raadsbesluiten: | |||||
1. | Verhogen subsidie gemeentelijke monumenten - Kadernota 2019 raadsbesluit mei 2018 | 19 | 19 | 19 | 0 |
2. | Vervanging populieren (Bomenbeleid) - Kadernota 2019 raadsbesluit mei 2018 | 100 | 135 | 125 | 0 |
3. | Vervangingsplan Groen en Bomen - begroting 2018 - raadsbesluit november 2017 | 125 | 100 | 0 | 0 |
Totaal | 244 | 254 | 144 | 0 |
Budget programma 7. Milieu en duurzaamheid
Reiniging
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 2.900 | 2.967 | 3.035 | 3.489 | 3.489 | |
Baten | -4.355 | -4.493 | -4.522 | -4.969 | -4.955 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | -1.455 | -1.526 | -1.487 | -1.480 | -1.466 |
Riolering
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 3.175 | 3.343 | 3.410 | 3.453 | 3.495 | |
Baten | -4.630 | -4.799 | -4.799 | -4.799 | -4.799 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | -1.456 | -1.456 | -1.389 | -1.347 | -1.305 |
Milieu
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 1.317 | 1.748 | 1.694 | 1.694 | 1.694 | |
Baten | -7 | -7 | -7 | -7 | -7 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 1.310 | 1.741 | 1.687 | 1.687 | 1.687 |
Begraafplaatsen
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 305 | 300 | 297 | 296 | 296 | |
Baten | -259 | -367 | -367 | -367 | -367 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 46 | -67 | -70 | -71 | -71 |
Totaal programma 7
Resultaat | -1.554 | -1.308 | -1.259 | -1.210 | -1.155 |
Totaal programma 7 - Vastgesteld bij de programmabegroting 2018
Resultaat | -1.554 | -1.717 | -1.827 | -1.820 | -1.816 |
Mutatie begroting 2019 t.o.v. begroting 2018
Exploitatie | Mut 2019 | Mut 2020 | Mut 2021 | Mut 2022 | |
Lasten | 716 | 904 | 1.393 | 1.430 | |
Baten | -307 | -336 | -783 | -769 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 409 | 568 | 610 | 661 |
Toelichting op de mutaties
2019 | 2020 | 2021 | 2022 | ||
---|---|---|---|---|---|
Raadsbesluiten: | |||||
1. | Actualisatie beheerplan gemeentelijke gebouwen - raadsbesluit december 2017 | 5 | 5 | 5 | - |
2. | Omgevingswet formatie milieu - Kadernota 2019 raadsbesluit mei 2018 | 50 | 50 | 50 | 50 |
Nieuwe mutaties: autonoom | |||||
3. | Ontwikkeling autonome mutaties | 56 | 57 | 56 | 56 |
4. | Ontwikkeling kosten en opbrengsten riolering | -15 | 36 | 69 | 109 |
5. | Ontwikkeling kosten en opbrengsten reiniging | -82 | -50 | -40 | -24 |
Nieuwe mutaties beleidsontwikkeling: | |||||
6. | Transitieplan warmte (IBP) | 350 | 350 | 350 | 350 |
7. | Circulaire economie (IBP) | 45 | 45 | 45 | 45 |
8. | Transitieplan elektriciteit (IBP) | 0 | 75 | 75 | 75 |
Totaal | 409 | 568 | 610 | 661 |
Incidentele mutaties 2019 - 2022
2019 | 2020 | 2021 | 2022 | ||
---|---|---|---|---|---|
Raadsbesluiten: | |||||
1. | Programma duurzaamheid - begroting 2018 - raadsbesluit november 2017 | 129 | 0 | 0 | 0 |
Totaal | 129 | 0 | 0 | 0 |
Budget programma 8. Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting
Ruimtelijke ordening
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 1.858 | 1.827 | 1.037 | 1.037 | 1.037 | |
Baten | -90 | -17 | -17 | -17 | -17 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 1.768 | 1.810 | 1.020 | 1.020 | 1.020 |
Grondexploitatie (niet-bedrijventerreinen)
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 10.430 | 11.964 | 8.545 | -492 | 39 | |
Baten | -12.348 | -14.157 | -11.105 | 0 | 0 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | -1.919 | -2.193 | -2.560 | -492 | 39 |
Woningbouw
Exploitatie | Actuele begroting 2018 | Begroting 2019 | Begroting 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | |
Lasten | 3.178 | 2.782 | 2.502 | 2.502 | 2.502 | |
Baten | -2.348 | -1.867 | -1.827 | -1.728 | -1.728 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 830 | 915 | 675 | 774 | 774 |
Totaal programma 8
Resultaat | 680 | 531 | -866 | 1.301 | 1.832 |
Totaal programma 8 - Vastgesteld bij de programmabegroting 2018
Resultaat | 680 | 1.782 | -1.249 | -311 | 2.072 |
Mutatie begroting 2019 t.o.v. begroting 2018
Exploitatie | Mut 2019 | Mut 2020 | Mut 2021 | Mut 2022 | |
Lasten | 1.597 | 4.273 | 2.354 | 503 | |
Baten | -2.848 | -3.889 | -742 | -742 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | -1.251 | 383 | 1.612 | -239 |
Toelichting op de mutaties
2019 | 2020 | 2021 | 2022 | ||
---|---|---|---|---|---|
Raadsbesluiten: | |||||
1. | Actualisatie bestemmingsplannen - Kadernota 2019 raadsbesluit mei 2018 | 160 | |||
2. | Voorbereiding omgevingswet capaciteit - Kadernota 2019 raadsbesluit mei 2018 | 400 | |||
3. | Voorbereiding omgevingswet (adviezen en plannen) - Kadernota 2019 raadsbesluit mei 2018 | 200 | |||
Nieuwe mutaties: autonoom | |||||
4. | Ontwikkeling autonome mutaties begroting | -2.013 | 600 | 1.829 | -22 |
Nieuwe mutaties: beleidsontwikkelingen | |||||
5. | Handhaving - BOA & klachten en meldingen openbare ruimte (IBP) | 168 | 168 | 168 | 168 |
6. | Asbest - wettelijke verplichting asbest | 60 | 60 | 60 | 60 |
7. | Asbest - nieuwe wetgeving | 20 | 0 | 0 | 0 |
8. | Technische aanpassing begroting 2019 - 2022 |
-45 |
-45 |
-45 |
-45 |
9. | Administratieve correctie budgetten ODRU (VTH-taken) | -400 |
-400 |
-400 |
-400 |
10. | Toezicht en handhaving Vinkeveense Plassen | 199 |
|||
Totaal | -1.251 | 383 | 1.612 | -239 |
Incidentele mutaties 2019 - 2022
2019 | 2020 | 2021 | 2022 | ||
---|---|---|---|---|---|
Raadsbesluiten: | |||||
1. | BIE: Aanpassing rente vanwege BBV - begroting 2018 - raadsbesluit november 2017 | 51 | 9 | 0 | 0 |
2. | Voorbereiden invoering omgevingsvergunning - begroting 2018 - raadsbesluit november 2017 | 30 | 0 | 0 | 0 |
3. | Integraal handhavingsbeleid - begroting 2018 - raadsbesluit november 2017 | 61 | 0 | 0 | 0 |
4. | Actualisatie bestemmingsplannen - Kadernota 2019 raadsbesluit mei 2018 | 160 | 0 | 0 | 0 |
5. | Voorbereiding omgevingswet capaciteit - Kadernota 2019 raadsbesluit mei 2018 | 400 | 0 | 0 | 0 |
6. | Voorbereiding omgevingswet (adviezen en plannen) - Kadernota 2019 raadsbesluit mei 2018 | 200 | 0 | 0 | 0 |
Autonome ontwikkelingen: | |||||
7. | (Tussentijdse) winstneming De Maricken | -745 | -2.177 | -531 | 0 |
8. | (Tussentijdse) winstneming Land van Winkel | -1.448 | -442 | 0 | 0 |
Nieuwe mutaties: beleidsontwikkelingen | |||||
9 | Asbest - nieuwe wetgeving | 20 | |||
10. | Toezicht en handhaving Vinkeveense Plassen | 199 | |||
Totaal |
-1.072 |
-2.610 | -531 | 0 |